Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Наші діти не повинні проживати воєнні будні у підвалах і наражатися на небезпеку”: Юрій Малашко про життя дітей на лінії вогню

20 березня 2023 - 14:15

В етері всеукраїнського телемарафону “Єдині новини” начальник ЗОВА Юрій Малашко розповів про події останньої доби в регіоні. 

В Запорізькій області зафіксовано близько 114 обстрілів з боку ворога за минулу добу. Наразі є повідомлення про пошкоджені будинки та об’єктів інфраструктури, але це не остаточна цифра, адже через безпекову ситуацію не завжди є можливість оперативно зафіксувати руйнування. 

Кожен з прифронтових населених пунктів страждає від обстрілів, але найбільше “уваги” ворог приділяє Оріхову, Гуляйполю, Степногірську, Комишувасі, Кам’янському. 

“Ми постійно наголошуємо на необхідності виїзду з небезпечних територій. Наші діти не повинні проживати воєнні будні у підвалах і наражатися на небезпеку. Ми впливаємо лише вмовляннями: разом з правоохоронними органами та соціальними службами постійно працюємо з сім’ями, які проживають в прифронтових територіях. Поки вони відмовляються, але ми працюємо і сподіваємося найближчим часом вони погодяться. Поліція та соціальні служби розповсюджують спеціальні брошури, в яких люди можуть подивитися до якого конкретного місця вони можуть виїхати. Вони знають, що у нас постійно є місця для розміщення”, - зауважив Юрій Малашко.

За останніми даними, на лінії розмежування залишаються до 400 дітей.

Ворог постійно цілить по критичній інфраструктурі Запорізької області, проте в обласному центрі стабільно працюють всі комунальні системи, проблем немає. На лінії розмежування ситуація складніша: за рік війни ворог розтрощив майже вщент комунальні мережі. Допомагають генератори, від них заживлені насоси, щоб качати воду зі свердловин. Працюють “Пункти Незламності”, я яких люди практично живуть. Також організовується підвіз води та гуманітарної допомоги, укомплектовуються Пункти Незламності, щоб люди жили у комфорті та завжди були на зв'язку. Без електропостачання залишаються населені пункти на лінії розмежування, в яких через небезпеку немає можливості проводити аварійно-відновлювальні роботи.

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів