Як підприємствам та споживачам убезпечити себе в умовах відключень світла? Як переконатися в якості продуктів харчування? Чи є безпечною вода, яку п’ють запоріжці? Про це і не тільки розповів в. о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Андрій Феленко під час брифінгу в медіацентрі ЗОВА.
Запах, колір, консистенція: як перевірити якість харчових продуктів
Через атаки рф ситуація з електропостачанням залишається складною. Відсутність резервних джерел живлення в закладах торгівлі під час відключення електроенергії може призвести до псування продукції.
– Цієї осені в черговий раз збільшилася інтенсивність обстрілів рф по наших містах, що спричинило відключення світла. І це тягне за собою загрозу безпечності зберігання в магазинах харчових продуктів. На жаль, деякі суб’єкти господарювання не дотримуються вимог, передбачених чинним законодавством, де визначено, що кожен суб’єкт господарювання має перш за все дотримуватись холодового ланцюга зберігання та реалізації. Коли вимикають електроенергію, окремі підприємці не вживають ніяких заходів. Потенційно ми можемо мати випадки отруєння серед населення, – повідомив спікер.
В. о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області порадив споживачам звертати увагу на умови зберігання продуктів у магазинах.
– Жителі міста та області можуть самі себе убезпечили від неякісних продуктів. Варто звертати увагу на ті умови, в яких реалізуються продукти харчування та чи працює холодильне обладнання в магазинах. Перевіряти харчі варто на запах, колір, консистенцію. Якщо продукція заморожена, вона має бути заморожена. Якщо вона вже дефростована, то повторно її заморожувати не можна. Зараз на всьому холодильному обладнанні є датчики, які демонструють температуру, – зауважив фахівець.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області закликає операторів ринку відповідально ставитися до зберігання продуктів та подбати про резервні джерела живлення під час можливих відключень електроенергії.
Питна вода: якість під контролем
Андрій Феленко розповів, що фахівці Держпродспоживслужби проводять широку перевірку об’єктів водопостачання області.
– Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за жовтень–листопад було комісійно обстежено 36 пунктів водопостачання. За лабораторними результатами, відхилень не зафіксовано, – повідомив спікер.
Водночас фахівець нагадав запоріжцям, що при відсутності води необхідно мати запас щонайменше на кілька днів.
– Необхідно заздалегідь зробити запас води бутильованої приблизно на 2–3 доби. Воду слід зберігати в закритих ємностях і маркувати: чи то питна вода, чи то для технічних потреб, – підсумував Андрій Феленко.













