Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг голови представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в Запорізькій області Миколи Погрібняка

23 листопада 2004 - 13:38

У Запорізькій області спостерігається стійка тенденція збільшення загальної кількості суб’єктів малого підприємництва, підкреслив М. Погрібняк. Це свідчить про те, що попри всі наявні проблеми підприємництво за державної підтримки розвивається по висхідній. Так, за останні чотири роки щорічний приріст суб’єктів малого підприємництва становить 11 - 13,5 відсотки. За станом на 1 січня 2004 року їх кількість в області становила понад 92 тисячі одиниць. У тому числі кількість малих підприємств становила близько 11 тисяч.

Доповідач відзначив нерівномірність концентрації малих підприємств: понад 80 % їх зосереджено у п’яти містах обласного підпорядкування – Запоріжжі (70 %), Бердянську (5,1), Мелітополі (4,8), Енергодарі (2,5), Токмаці (1,4 %). Найнижчій показник – у Приазовському районі.

Водночас, зауважив М. Погрібняк, спостерігається і негативна тенденція – зменшується кількість малих підприємств, які випускають продукцію та надають послуги. Основна їх кількість зосереджена у сфері оптової та роздрібної торгівлі.

Невідємною складовою малого підприємництва є фермермерські господарства. На 1 січня 2004 року їх було зареєстровано 2681, у їх користуванні знаходилось понад 250 тис. гектарів сільгоспугідь. Найбільше фермерських господарств – у Веселівському, Запорізькому, Розівському районах.

Офіційно зареєстрована середня зарплата найманих працівників малих підприємств становить 285,6 гривні (на 1 січня 2004 року). Це четвертий показник у країні. В цілому ж за рейтингом, підкреслив М.Погрібняк, наша область за рівнем розвитку  малого підприємництва за останні два роки піднялася з одинадцятого на дев’яте місце.

Доповідач зупинився на питаннях запровадження державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності. При цьому відзначив позитивний досвід органів місцевого самоврядування Бердянська, Енергодару, Токмака, Дніпрорудного. Справжнім проривом законодавчої бази М. Погрібняк назвав новий закон про державну реєстрацію фізичних та юридичних осіб підприємницької діяльності, який визначив триденний строк для цієї процедури. Адже до останнього майже 40 % всіх звернень до представництва Держкомітету регуляторної політики та підприємництва стосувалося обтяжливої і тривалої процедури реєстрації.

М. Погрібняк відповів на чисельні запитання журналістів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби