Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інформація про заходи відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації

27 січня 2005 - 09:20

27 січня Запоріжжя взяло участь у церемонії пам’яті – Естафеті міст, присвяченій 60-річчю визволення частинами 1-го Українського фронту в’язнів табору смерті Освенцім. Акція відбулася за ініціативи Єврейського общинного центру ім. Макса Гранта при сприянні відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації.

У жалобній церемонії взяли участь заступник голови Запорізької обласної ради О.Бережний, начальник відділу у справах національностей, міграції та релігій облдержадміністрації Н.Деркач, представники єврейської громади міста та інших національно-культурних товариств області, обласна організація борців антифашистського опору Запорізької області.

Учасники акції запалили в пам’ять жертв Голокосту свічки, відбувся прямий телефонний зв’язок із Освенцімом.

Н.Деркач представила учасникам зустрічі колишніх в’язнів цього концтабору: Любов Іванівну Микалову, росіянку; Ільміруй Хасяновну Мансурову, татарку та доньку колишньої ув’язненої Раїсу Макарівну Нікітіну, українку. Жінки поділилися своїми спогадами із присутніми та закликали учасників акції до добра та милосердя.

Учасники Естафети міст у своїх виступах засудили трагедію Голокосту та закликали молодь пам’ятати уроки минулої війни.

 

Коментар облдержадміністрації:

27 січня цього року виповнилося 60 років з дня визволення частинами 1-го Українського фронту в’язнів табору смерті Освенцім, що  став символом Голокосту та трагедії війни. Тут було знищено від 2-х до 4-х мільйонів людей – військовополонених та учасників Руху Опору, чоловіків, жінок та дітей, представників багатьох національностей. Більшість жертв Освенціму склали євреї.

Для увічнення пам’яті про Голокост, застереження повторення трагедії геноциду для будь-якого  народу керівники держав та урядів десятків країн світу зібралися в січні 2000 року в Стокгольмі на міжнародному Форумі, якій прийняв Декларацію про необхідність вивчення та викладання історії Голокосту в демократичних країнах Європи. Від імені України цю Декларацію підписав тодішній Прем’єр-міністр Віктор Ющенко.

27 січня цього року керівники держав та урядів європейських країн зібралися в Освенцімі  – в Європейський день пам’яті Голокосту. Українську делегацію очолив Президент України Віктор Ющенко. Для участі в урочистостях на польській землі було запрошено керівників Центрального Українського Фонду історії Голокосту “Ткума”.

Україна понесла величезні людські  втрати під час Другої світової війни. Мільйони  росіян, білорусів, татар, народів Кавказу та Середньої Азії, представників інших народів також загинули під час боїв на українській землі чи були закатовані фашистськими загарбниками. Серед 6 мільйонів євреїв, знищених нацистами в спробі “остаточного вирішення єврейського питання”, більше 1,5 мільйону – євреї України. Чимало з них стали жертвами “фабрики смерті” Освенціму.

Виходячи з необхідності збереження історичної пам’яті про події Голокосту, формування в українському суспільстві атмосфери міжнаціональної злагоди та толерантності, Центральний Український фонд історії Голокосту “Ткума” запропонував відзначати в Україні 27 січня як Національний День пам’яті Голокосту та героїзму Опору.

В цей день було проведено “Естафету міст – естафету пам’яті”. В Києві та Дніпропетровську, Львові та Донецьку, Запоріжжі та інших містах відбулися заходи із вшанування пам’яті жертв Голокосту. “Естафета пам’яті” мала на меті не тільки нагадати про уроки минулого, але й сприяти об’єднанню України в ствердженні демократичних цінностей, серед яких найбільшими є цінність людського життя і волі.

Центром “Ткума” було організовано „телефонний міст” між учасниками Естафети, щоб в відчути духовний зв’язок між людьми в різних куточках України, бо саме єдність людей доброї волі може протистояти, заради торжества життя, злу і насильству.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області