Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про актуальні питання на селі йшла мова на селекторної наради, яку провів голова облдержадміністрації Юрій Артеменко

9 квітня 2005 - 12:18

Почали нараду зі святого – підготовки до свята Перемоги, зокрема телефонізації інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни. Керівник запорізької дирекції “Укртелекому” Михайло Лобунов поінформував керівників районів та своїх підлеглих про підсумки наради, яку з цього питання напередодні провів голова облдержадміністрації. У результаті обговорення з представниками державних та недержавних операторів зв”язку вирішено протягом нинішнього року телефонізувати в області 5,5 тисячі інвалідів та учасників війни.

Особливу складність представляють ті ветерани, які живуть у віддалених селах, куди треба прокладати по 2-3 кілометри кабелю зв’язку. Щоб пришвидчити вирішення проблеми, вирішено підключити тут зусилля насамперед операторів мобільного зв’язку. Близько 1000 ветеранів отримають мобільні телефони і матимуть право безкоштовно користуватися ними на певну (до 30-50 гривень) щомісячну суму коштів. Левову ж частку телефонізації бере на себе “Укртелефон”.

Перед керівниками районів та відділень зв’язку поставлено завдання: в четверг 14 квітня, до 17-00, подати до області уточнені списки тих ветеранів, яких необхідно телефонізувати цього року.

Про хід весняно-польових робіт поінформував заступник начальника головного управління сільського господарства і продовольства Михайло Зайцев. Він, зокрема, зауважив, що на півдні вже завершають сівбу ранніх ярих культур, але в ряді районів її невиправдано затягують. Приміром, у Якимівському, Токмацькому, Запорізькому. А за прогнозами синоптиків у ближчі дні спостерігатиметься підвищення температури, а ось опадів не передбачається. Тому варто у ближчі три дні завершити сівбу. Паралельно готувати до роботи системи зрошення.

Не слід забувати, підкреслив доповідач, і про тваринництво, яке нині знаходиться у критичному стані. Корів, наприклад, з початку року зменшилось на 7 тисяч голів. А ось свинарство і птахівництво нарощують виробництво.

Заступник голови облдержадміністрації з питань регіональної політики та АПК Валерій Буцанов загострив увагу на питаннях розрахунків за дизпаливо, яке може подорожчати, кредитування за ставкою 17 % річних і ніяких комісійних, запровадження новітніх технологій підвищення родючості грунтів. Настійливо радив керівникам районів відслідковувати і контролювати систему цін на продовольчому ринку і припинити масові перевірки різними контролюючими органами сільгоспвиробників, які нерідко виливаться у зведення рахунків і мають особистий інтерес.

Чіткі завдання визначено перед керівниками територій і відповідних служб щодо ремонту доріг, які мають обов’язково з’єднувати кожен населений пункт з райцентром, організації автобусних перевезень на селі (повинні охопити найвіддаленіші села), наведення елементарного порядку на вулицях і подвір’ях селищ, сіл і невеликих міст. Важливо всіляко підтримати діяльність сількомунгоспів.

Підбиваючи підсумки селекторної наради, Юрій Артеменко звернув увагу на кілька важливих моментів. По-перше, до 14 квітня завершити сівбу ранніх зернових. По-друге, до початку надходження нового врожаю повністю розрахуватися з боргами з виплати заробітної плати. На початок нинішнього року вона склала 4 млн. гривень. Протягом січня-лютого заборгованість зросла ще на 270,7 тис. грн. Повністю розрахувалися з селянами лише у чотирьох районах – Бердянському, Великобілозерському, Веселівському і Кам’ясько-Дніпровському.

„Ніякі наші успіхи у виробничій сфері нічого не будуть значити, якщо люди не відчують реального поліпшення у своєму житті, - наголосив губернатор. – Якщо на селі місяцями на платять зарплату (а вона на селі і так невисока), -- від наших тонн і процентів людині тепліше не стане. Але при цьому ми хочемо, щоб люди працювали, і працювали добре. Хочу нагадати всім: законодавче визначення терміну „заробітна плата” значить „винагородження за виконану роботу”. Це не ваша благодійність, це ваш обов’язок – вчасно платити зарплату”.

Керівник області визначив завдання, пов”язані з зайнятістю населення на селі,  підготовкою і святкуванням 60-річчя Великої Перемоги, вирішенням проблем сільської соціальної інфраструктури (повний текст заключного слова Ю.Артеменка).

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя