Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: "Агротуризм - це не лише форма підприємництва, а й шлях до збереження та відродження українських сіл"

7 червня 2014 - 10:00

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак здійснив робочу поїздку до Вільнянського району та відвідав історико-туристичний комплекс «Етносело» у с.Червонокозацьке.

Нагадаємо, в області діє Комплексна програма розвитку малого та середнього підприємництва, її заходи ґрунтуються на реальних конкретних програмах та нових напрямках розвитку бізнесу, одне з яких - «зелений туризм», до якого відноситься комплекс «Етносело». Виконавець заходів Програми - Державна організація «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» на чолі з її генеральним директором Володимиром Степаненком. 

Минулого року фонд переміг у міжнародному конкурсі проектів з надання гранту ЄС «Система сертифікації якості в агротуристичному бізнесі», мета якого - сприяння розвитку агротуризму в регіонах і поліпшення якості надаваних послуг шляхом введення стандартного рівня сертифікації.

Ще в 2011 році облдержадміністрація підтримала ініціативу громадської організації «Дивосвіт», яку очолює Інеса Носенко, зі створення сайту «Успішний проект» (http://goodpro.zp.ua) - інформаційного веб-ресурсу з відкриттям форуму для обговорення, внесення пропозицій, практичних прикладів і рад до інноваційних проектів суб'єктів малого підприємництва в тому числі з розвитку агротуризму. Для цих цілей було виділено кошти з обласного бюджету.

Наразі триває реалізація чергового проекту Іннеси Носенко "Етносело" - історико-туристичного комплексу,  який претендує на сертифікацію згідно проекту «Система сертифікації якості агротуризму»/«CerTour».

Григорій Самардак оглянув історико-туристичний комплекс, поспілкувався з дітьми, які там відпочивали та обговорив з Інесою Носенко нагальні проблеми, які ускладнюють роботу "Етносела".

Протягом дня на території "Етносела" працювали майстер-класи для дітей із національного танцю, розпису будинків, виробництва саману, плетіння тинів, виробництва ляльок-мотанок, виготовлення українських сопілок. До цієї роботи активно долучаються жителі села Червонокозацьке, у тому числі - люди з обмеженими можливостями.

- Ми проводимо на базі історико-туристичного комплексу фестивалі, виставки, арт-акції, виїзні творчі, культурні та екологічні заходи. Нещодавно, наприклад, тут відбувся показ мод, який привернув велику увагу до "Етносела". Крім того, для відвідувачів за попередньою домовленістю доступні майстер-класи із землеробства, покосу, вишивки, кулінарії, ткацтва та плетіння, - зазначила Іннеса Носенко.

За словами керівника проекту, раніше в с.Червонокозацьке проживали близько 400 сімей, наразі - лише 32 людини, село занепадає, відсутнє газо- та водопостачання. Тим не менш, завдяки реалізації цього проекту з'явився шанс повернути село до повноцінного життя. 

- Ми відновили один з трьох ставків, створюємо Парк рослин, є будинки для зеленого туризму, кожен з яких буде відображати національно-культурні особливості життя певного етносу. Один з них буде український, другий - єврейський, третій - болгарський. До цієї роботи ми активно долучаємо жителів села та району, - зазначила Іннеса Носенко.

Григорій Самардак залишився задоволений побаченим та зазначив, що такі об'єкти, як історико-туристичний комплекс "Етносело", дійсно потрібні регіону та всій Україні й мають великі перспективи.

- Перемога Регіонального фонду підтримки підприємництва у міжнародному конкурсі проектів з надання гранту ЄС «Система сертифікації якості в агротуристичному бізнесі» відкриває перед нами великі можливості для розвитку агротуризму, і не лише через виділення коштів, а й завдяки можливості перейняття досвіду інших країн. Переконаний, що комплекс "Етносело" отримає сертифікацію. Агротуризм дуже цікавий людям, особливо це стосується дітей, і сьогодні ми в цьому в черговий раз переконалися. Це перспективний та дійсно дуже важливий проект, і ми гарантуємо сприяння та допомогу з боку обласної влади. Агротуризм - це не лише форма підприємництва, а й шлях до збереження та відродження українських сіл, - зазначив Григорій Самардак.

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

 

Читайте також

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю