Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Григорій Самардак: "Агротуризм - це не лише форма підприємництва, а й шлях до збереження та відродження українських сіл"

7 червня 2014 - 10:00

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Григорій Самардак здійснив робочу поїздку до Вільнянського району та відвідав історико-туристичний комплекс «Етносело» у с.Червонокозацьке.

Нагадаємо, в області діє Комплексна програма розвитку малого та середнього підприємництва, її заходи ґрунтуються на реальних конкретних програмах та нових напрямках розвитку бізнесу, одне з яких - «зелений туризм», до якого відноситься комплекс «Етносело». Виконавець заходів Програми - Державна організація «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» на чолі з її генеральним директором Володимиром Степаненком. 

Минулого року фонд переміг у міжнародному конкурсі проектів з надання гранту ЄС «Система сертифікації якості в агротуристичному бізнесі», мета якого - сприяння розвитку агротуризму в регіонах і поліпшення якості надаваних послуг шляхом введення стандартного рівня сертифікації.

Ще в 2011 році облдержадміністрація підтримала ініціативу громадської організації «Дивосвіт», яку очолює Інеса Носенко, зі створення сайту «Успішний проект» (http://goodpro.zp.ua) - інформаційного веб-ресурсу з відкриттям форуму для обговорення, внесення пропозицій, практичних прикладів і рад до інноваційних проектів суб'єктів малого підприємництва в тому числі з розвитку агротуризму. Для цих цілей було виділено кошти з обласного бюджету.

Наразі триває реалізація чергового проекту Іннеси Носенко "Етносело" - історико-туристичного комплексу,  який претендує на сертифікацію згідно проекту «Система сертифікації якості агротуризму»/«CerTour».

Григорій Самардак оглянув історико-туристичний комплекс, поспілкувався з дітьми, які там відпочивали та обговорив з Інесою Носенко нагальні проблеми, які ускладнюють роботу "Етносела".

Протягом дня на території "Етносела" працювали майстер-класи для дітей із національного танцю, розпису будинків, виробництва саману, плетіння тинів, виробництва ляльок-мотанок, виготовлення українських сопілок. До цієї роботи активно долучаються жителі села Червонокозацьке, у тому числі - люди з обмеженими можливостями.

- Ми проводимо на базі історико-туристичного комплексу фестивалі, виставки, арт-акції, виїзні творчі, культурні та екологічні заходи. Нещодавно, наприклад, тут відбувся показ мод, який привернув велику увагу до "Етносела". Крім того, для відвідувачів за попередньою домовленістю доступні майстер-класи із землеробства, покосу, вишивки, кулінарії, ткацтва та плетіння, - зазначила Іннеса Носенко.

За словами керівника проекту, раніше в с.Червонокозацьке проживали близько 400 сімей, наразі - лише 32 людини, село занепадає, відсутнє газо- та водопостачання. Тим не менш, завдяки реалізації цього проекту з'явився шанс повернути село до повноцінного життя. 

- Ми відновили один з трьох ставків, створюємо Парк рослин, є будинки для зеленого туризму, кожен з яких буде відображати національно-культурні особливості життя певного етносу. Один з них буде український, другий - єврейський, третій - болгарський. До цієї роботи ми активно долучаємо жителів села та району, - зазначила Іннеса Носенко.

Григорій Самардак залишився задоволений побаченим та зазначив, що такі об'єкти, як історико-туристичний комплекс "Етносело", дійсно потрібні регіону та всій Україні й мають великі перспективи.

- Перемога Регіонального фонду підтримки підприємництва у міжнародному конкурсі проектів з надання гранту ЄС «Система сертифікації якості в агротуристичному бізнесі» відкриває перед нами великі можливості для розвитку агротуризму, і не лише через виділення коштів, а й завдяки можливості перейняття досвіду інших країн. Переконаний, що комплекс "Етносело" отримає сертифікацію. Агротуризм дуже цікавий людям, особливо це стосується дітей, і сьогодні ми в цьому в черговий раз переконалися. Це перспективний та дійсно дуже важливий проект, і ми гарантуємо сприяння та допомогу з боку обласної влади. Агротуризм - це не лише форма підприємництва, а й шлях до збереження та відродження українських сіл, - зазначив Григорій Самардак.

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

 

Читайте також

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства