Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Темпи падіння виробництва в області уповільнилися

3 липня 2014 - 12:51

Темпи падіння виробництва в області уповільнилися

Департаментом економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації підбито підсумки соціально-економічного розвитку області за січень-травень 2014 року.

Обсяг реалізованої промислової продукції за звітний період склав 33,9 млрд. грн., за цим показником область посіла 3 місце серед регіонів України.

Підприємствами області за січень-травень поточного року вироблено 24,1 % всієї електроенергії в країні (19,4 млрд. кВт. год.), 30,5 % легкових (6,6 тис. од.) і 62,1 % вантажних (287 од.) автомобілів, 61,8 % високовольтної апаратури (53,8 тис. од.).

Зростання виробництва порівняно з січнем-травнем 2013 року відбулося у: добувній промисловості і розробленні кар’єрів – на 3,4 %; виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 9,6 %. Зокрема, наростили обсяги такі підприємства як ПАТ «Пологівський олійноекстракційний завод» - на 66 %, ТОВ «Бердянські ковбаси» - на 15,4 %, ПАТ «Мелітопольський олійноекстракційний завод» – у два рази,  ПАТ «Племзавод Степний» - на 15,8 %.

Збільшено обсяги виробництва на ряді провідних підприємств, зокрема, на АТ «Мотор-Січ» (на 13,9 %), ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» (сталі – на 4,1 %, прокату – на 6 %, чавуну – на 5,2 %), ПАТ «Запорізький завод феросплавів» (феросплавів – майже в два рази), ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» (на 12 %, у т.ч. вантажних автомобілів – у 2,2 раза).

Загальне скорочення обсягів промислового виробництва в області склало 3,4 %, що зумовлено негативною динамікою у провідних для регіону галузях.

Так, у машинобудуванні спад пояснюється головним чином скороченням виробництва на ПАТ «Запоріжтрансформатор» - на 63 %,  ДП «Запорізький державний авіаційний ремонтний завод «МіГремонт» - на 59,4 %, що пов'язано зі скороченням обсягів збуту та нестачею обігових коштів, проблемами з поверненням ПДВ).

Зниження постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря  на 4,3 %  обумовлено проведенням планових ремонтів на енергоблоках Запорізької АЕС.

Слід зазначити, що протягом звітного періоду спостерігається тенденція уповільнення темпів падіння у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, яке у звітному періоді склало 0,2 % (за січень-квітень – на 1,6 %).

З метою поліпшення фінансово-економічної ситуації на провідних підприємствах області, визначення проблемних питань та шляхів їх розв’язання  облдержадміністрацією проведено низку нарад з керівниками провідних промислових підприємств:  «Мотор Січ», «Запоріжсталь», «Дніпроспецталь», «Запорізький феросплавний завод», «Прогрес», «Запоріжтрансформатор», «ЗТМК», «Іскра», «Радіоприлад», «Запорізький абразивний комбінат»,  «Запоріжкран», на яких  розглянуто заходи, які дозволять покращити роботу підприємств.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області