Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ситуація з погашення заборгованості із заробітної плати та страхових внесків до Пенсійного фонду викликає занепокоєння

21 березня 2007 - 14:59

У нараді взяли участь голови райдержадміністрацій, керівники підприємств-боржників, представники профспілкових та громадських організацій.

За даними головного управління статистики у Запорізькій області на початок березня поточного року загальна заборгованість із виплати заробітної плати працівникам підприємств області складала 32,3 млн. грн. З початку року борг збільшився на 4,7 млн. грн., або 17,0%. Тільки у лютому він зріс на 1,1 млн. грн., або 3,4%. Зросла на 27 одиниць або 16,3 % і кількість підприємств-боржників, яких тепер 193 одиниці. При цьому чисельність штатних працівників, яким своєчасно не виплачено заробітну плату, становить 8,5 тис. осіб, що на 2,7 тис. більше, ніж на початок року.

Заборгованість економічно-активних підприємств склала 13,1 млн. грн., підприємств-банкрутів – 17,2 млн. грн. та економічно неактивних підприємств – 2 млн. грн. З початку року борг перед працівниками економічно активних підприємств збільшився на 44,3%.

Протягом січня-лютого поточного року допустили зростання заборгованості економічно активні підприємства 16 територій області. В абсолютних цифрах найбільші борги накопичено на підприємствах Комунарського, Ленінського, Заводського та Орджонікідзевського районів Запоріжжя; Бердянська, Василівського, Приморського, Пологівського та Куйбишевського районів.

Одночасно з 10 до 6 скоротилась кількість територій, на економічно активних підприємствах яких заборгованість із заробітної плати відсутня.

Щодо страхових внесків до Пенсійного фонду, то ситуація тут аналогічна. Якщо у минулому році було призупинено зростання заборгованості перед Пенсійним фондом, дієвий статус боргу зменшено на 5,7 млн. грн., то протягом двох місяців 2007 року борг знову почав зростати. Загальний борг становить 72,8 млн. грн., зростання у поточному році – на 7,7 відсотка.

Значні борги по страхових внесках перед Пенсійним фондом мають державні підприємства та підприємства з часткою державного майна понад 25 відсотків.

Серед них: ВАТ “Південьдизельмаш” (м.Токмак), борг якого сягнув 8,3 млн. грн., а за січень-лютий зріс на 400 тис. грн., Державне підприємство “Радіоприлад” (м.Запоріжжя) – 2,1 млн. грн. Зростають борги на підприємствах Бердянська (ВАТ “Південгідромаш”, ВАТ “Шляхмаш”, ВАТ Завод “Прилив”), Мелітополя (ВАТ “Автокольорлит”, Завод 23 Жовтня, ТОВ “Литво”).

Майже чверть заборгованості перед Пенсійним фондом області (11,4 млн. грн.) мають 87 комунальних підприємств, які знаходяться у власності територіальних громад.

Керівники підприємств – боржників допускають порушення чинного законодавства у сфері оплати праці та пенсійного забезпечення громадян. Значний відсоток працюючих отримує заробітну плату на рівні мінімальної або нижче, що свідчить про перебування певної частини економіки “в тіні”. Одержання частини заробітної плати “в конвертах” призводить до того, що працюючі втрачають страховий пенсійний стаж, приречені на низький рівень пенсій у майбутньому. Не приділяють належної уваги розв'язанню цих питань і керівники ряду міст і районів області.

Як зазначив Володимир Кальцев, таке становище викликає занепокоєння, ставить під сумнів дієвість тих заходів, які вживаються місцевими органами влади щодо недопущення зростання заборгованості із заробітної плати та страхових внесків до Пенсійного фонду.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей