Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

За рахунок децентралізації громади Запорізької області стануть значно заможнішими вже в цьому році

29 квітня 2016 - 15:26

Обсяг власних доходів бюджетів 6-ти об'єднаних територіальних громад, створених на території Запорізької області, на 2016 рік становить 58,4 млн. грн.(без урахування трансфертів). Це у 1,8 раза більше, ніж у 2015 році.

Такі фінансові результати стають реальністю завдяки змінам, внесеним до податкового та бюджетного законодавства, інших законодавчих актів у контексті децентралізації. 

Основним джерелом наповнення бюджетів об'єднаних територіальних громад у 2016 році є податок на доходи фізичних осіб - 26,3 млн. грн., або 46 % надходжень загального фонду. Не менш вагомим платежемєєдиний податок - вінзабезпечить 22 % власних доходів (12,3 мли. грн.). Плати за землю планується отримати 12,0 млн. грн. (21 %), акцизного податку - 4,9 млн. грн. (8,6 %).

Безсумнівним доказом переваг фінансової децентралізації є такі дані: у2015 році власні доходи у21 сільській та селищній раді, що увійшли до складу 6-ти об'єднаних територіальних громад, становили 33,2 млн. грн. Найвагомішим джерелом доходів був єдиний податок, надходження якого в сумі 15,1 млн. грн. забезпечили 45 % власних доходів. Показники плати за землю і акцизного податку становили відповідно 37 % та 15 % фактичного обсягу доходів за 2015 рік.

За висновками експертів Запорізького Офісу реформ, реформа з децентралізації значно розширила видаткові повноваження об'єднаних територіальних громад - відповідним бюджетам передано на фінансування значну частину видатків, що раніше перебувала у компетенції районних бюджетів. Завдяки цьому видаткова частина загального фонду бюджетів об'єднаних громад на 2016 рік затверджена у обсязі 115,3 млн. грн. (з урахуванням трансфертів з держбюджету). Це майже у 4 рази перевищує показник попереднього року (31,2 млн. грн.).

Із загального обсягу видатків загального фонду бюджетів об'єднаних громад у 2016 році на фінансування закладів освіти спрямовано 63,9 млн. грн. (55,4 %), охорони здоров'я - 14,8 млн. грн. (12,8 %). Крім цього, на період створення органів влади та передачі майна, передбачено трансфертів із бюджетів об'єднаних громад до районних бюджетів в обсязі 10,3 млн. грн.

Додатковим "бонусом" громадам є 46,6 млн. грн. субвенціївід Кабінету Міністрів України на формування інфраструктури об'єднаних громад області. В 2016 році Берестівська громада отримає 9,6 млн. грн.; Веселівська - майже 7,8 млн. грн.; Комиш-Зорянська громада - 7,6 млн. грн.; Смирновська -6,4 млн. грн.; Преображенська - 8,3 млн. грн.; Чапаївська - 6,9 млн. грн..

Інформацію підготовлено у співпраці з Департаментом фінансів Запорізької обласної державної адміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн