Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

В Гуляйпільському районі обговорювали питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

7 червня 2016 - 15:25

В рамках реалізації плану заходів щодо впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади визначено ряд районів щодо посилення інформаційно - роз’яснювальної роботи та проведення виїзних консультаційних зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування.

Так, 02 червня відбулась виїзна нарада-консультація з роз’яснення реформи для представників сільських та селищних рад Гуляйпільського району. Захід відбувся під головуванням заступника голови-керівника апарату Запорізької ОДА, Зінаїди Бойко, керівництва районної державної адміністрації, начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Билима, виконавчого директора Запорізького регіонального відділення асоціації міст України, Ігоря Бірюкова, регіональних консультантів Запорізького офісу реформ, представників Запорізької обласної ради та експертів з питань децентралізаційної реформи.

Під час наради-консультації доповідачами було зосереджено увагу на перевагах впровадження реформи,  поінформовано про фінансові стимули при об’єднанні, надано практичні поради щодо оформлення документів при ініціюванні об’єднання. Також присутніх було поінформовано про можливості об’єднаних громад отримувати допомогу від донорів, що стане додатковим стимулом прискорити поліпшення соціальної інфраструктури  Гуляйпільського району.

Аргументи «за» об’єднання навів виконавчий директор регіонального відділення АМУ, Ігор Бірюков, базуючись на ефективності впровадження реформи та всебічної підтримки міжнародних партнерів.

«Сьогодні експертне середовище та всі гілки влади приділяють максимум зусиль щодо підтримки проведення реформи. На початку липня заплановано провести засідання регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, розглянути всі прогалини у законодавстві та віднайти шляхи вирішення проблемних питань»,- зазначив Ігор Олексійович.

Під час наради учасники обговорювали конфігурацію перспективного плану формування територій громад району. На сьогодні по Гуляйпільському району частково визначені перспективи формування громад, оскільки до перспективного плану увійшла 1 громада - Гуляйпільська міська територіальна громада. У той же час планом не охоплені 8 сільських рад району. Наразі розглядається декілька варіантів створення громад, так на черговому засіданні районної робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об'єднання територіальних громад прийнято рішення про об'єднання всіх місцевих рад району в одну громаду (за принципом «один район - одна громада»). Є тенденції створити 4 або 3 громади. Всі ці вагання обумовлені тим, що сільські голови не можуть визначитись з кількістю громад в районі і в якій конфігурації будуть об’єднуватись.

З доповіддю також виступив начальник Управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Олександр Билим, який поінформував присутніх про стан справ щодо об’єднання територіальних громад в області та ситуацію, яка склалась з формуванням перспективного плану Гуляйпільського району. Посадовець звернувся до представників сільських та селищних рад прискорити роботу щодо  визначення оптимальних моделей об’єднання.

Підсумовуючи зустріч було прийнято рішення посилити інформаційну роботу безпосередньо на місцях, якнайшвидше провести засідання робочої групи та остаточно визначитись з  кількістю територіальних громад району.

Регіональні консультанти Офісу реформ будуть надавати методичну підтримку гуляйпільцям на шляху прийняття рішення щодо оптимальної моделі об’єднання.

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни