Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рятувальники радять, як не затьмарити свято нещасним випадком

29 грудня 2016 - 16:37

Рятувальники радять, як не затьмарити свято нещасним випадком

Лічені дні залишаються до настання Нового року та Різдва Христового, які незмінно супроводжуються святкуванням навколо ялинки з прикрасами, а також вогнями, феєрверками, салютами. Але саме ці святкові дні для рятувальників стають найбільш напруженими.

За статистикою ГУ ДСНС України у Запорізькій області, лише під час святкування минулорічних новорічних та різдвяних свят у населених пунктах та на об'єктах різних форм власності виникло 150 пожеж, у результаті яких загинули 18 людей, семеро травмовано,   вісім людей врятовано.

При підготовці до Нового року особливу увагу треба приділити прикрашанню ялинки. Адже, якщо установити її з порушенням, прикрасити займистими іграшками та не сертифікованими електрогірляндами,  це може спричинити займання, а відтак затьмарити свято.

Ще одним  атрибутом  святкового дійства стали піротехнічні засоби. Але більшість людей не замислюється над тим, що це не іграшки, а потенційно небезпечні речі, якщо їх неправильно використовувати або застосовувати не сертифіковані вироби. Особливо ці «іграшки»  полюбляють дітлахи.

Тому Головне управління ДСНС України у Запорізькій області звертається до громадян з проханням дотримуватись правил безпеки життєдіяльності під час новорічних свят, особливо при влаштуванні ялинки, бути вкрай обережними з бенгальськими вогнями, свічками, петардами та феєрверками.

При купівлі піротехнічних виробів рятувальники рекомендують обов'язково ознайомитися з інструкцією. Якщо немає інформації щодо використання,  то виріб є не сертифікованим і користуватися ним небезпечно. Слід перевірити термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і частково вітчизняного виробництва.

Щоб запобігти неприємних наслідків від користування піротехнічними виробами, необхідно пам'ятати і дотримуватися правил безпеки. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.

Піротехніку не можна зберігати біля приладів опалення (батарей, газових, електричних плит). Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також перебувати в нетверезому стані.

    Щоб запобігти жахливим наслідкам від розваг з піротехнікою, необхідно попередити нещасні випадки. Адже під час бурхливої передноворічної торгівлі на ринках міста, яка пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, мало хто помічає підлітків, які товчуться біля прилавків. Вони купують хлопавки, петарди, ракети, а навколишні і продавці рідко замислюється, до яких рук потрапляє цей вогневий асортимент.

Основні правила безпеки прості й не потребують  матеріальних витрат. Знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області