Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі залізничники отримують надприбутки за наш рахунок

15 жовтня 2007 - 10:30

У вересні поточного року Державною інспекцією з контролю за цінами в Запорізькій області проведено перевірку вокзалів Запорізької дирекції залізничних перевезень ДП “Придніпровська залізниця”, які згідно з розпорядженням голови територіального відділення Антимонопольного комітету України в Запорізькій області внесено до переліку підприємств, що займають монопольне становище з надання послуг користування вокзалами.

Перевіркою встановлено, що за послугу “продаж у спеціалізованій касі броні проїзного документа, замовленого пасажиром раніше, у т.ч. телефоном” на вокзалах у м. Бердянськ, м. Пологи та м. Мелітополь стягували по 3,00 грн. за послугу, на вокзалі “Запоріжжя-2” - по 3,50 грн. за послугу, тоді як ДП “Придніпровська залізниця” застосовується єдина тарифна політика і за цю послугу передбачено плату у розмірі 2,00 грн. До підприємства застосовано економічні санкції на суму 23,2 тис.грн.

Вартість послуг з обслуговування пасажирів на вокзалах державою не регулюється і ціни на них встановлюються надавачами послуг.

Наказом начальника ДП “Придніпровська залізниця” від 05.03.2005 р. № 157/н встановлено перелік основних платних послуг з обслуговування пасажирів на вокзалах і в поїздах на Придніпровській залізниці, до якого включено 112 послуг. Окремо визначено перелік послуг, щодо яких необхідно забезпечити єдину тарифну політику.

На сьогодні відсутнє державне регулювання цін на додаткові послуги, що призводить до надмірно високих їх рівнів та забезпечує за окремими видами послуг отримання надприбутків.

За період 2005-2007 р.р. розмір плати за додаткові послуги змінювався на підприємствах тричі. Додаткові послуги надаються за тарифами, розрахованими з рентабельністю від 35,8% (послуга туалету) до 133,3% (оголошення по вокзальному радіо).

Матеріали перевірки, які містять ознаки порушення Закону України “Про захист економічної конкуренції”, облдержцінінспекцією передано на розгляд до Запорізького територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Враховуючи монопольне становище Укрзалізниці з надання цих послуг, облдержцінінспекцією внесено пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо:

  • обмеження рівня рентабельності;
  • затвердження Порядку розрахунків цін (тарифів) на додаткові послуги, що надаються на залізничному транспорті.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров