Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя готується відзначити День українського добровольця

20 лютого 2017 - 12:50

Нове державне свято – День українського добровольця - припадає на 14 березня. Його встановлено постановою Верховної Ради України для вшанування наших співвітчизників, які першими стали проти російсько-терористичних агресорів. Цього дня у 2014 році розпочали формувати перші підрозділи Національної Гвардії України, основу яких склали активісти Майдану, учасники Революції Гідності. Підготовці до відзначення цього свята була присвячена нарада, яка відбулася в облдержадміністрації.

Знаковою ця дата є й для нашої області. Саме завдяки самовідданості та мужності запоріжців, які стали на оборону найважливіших адмінбудівель, зазнала фіаско «російська весна». З початком антитерористичної операції члени Самооборони Майдану стали основою 37-го окремого мотопіхотного батальйону територіальної оборони, давали відсіч ворогам біля Авдіївки, Маріуполя, Павлополя, Широкіного і сьогодні успішно виконують бойові завдання на передньому краю оборони.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зазначив, що через вікову бездержавність українці вимушені були винаходити багато форм соціальної та військової самоорганізації, серед яких козацтво, січові стрільці за часів Першої світової війни, селянський повстанський рух 1920-х років, Українська повстанська армія.

- Наша мета – зберегти пам’ять про тих, хто з перших днів неоголошеної війни, коли була повністю деморалізована армія та державний апарат, не роздумуючи ні хвилини, став на захист своєї Батьківщини. Саме завдяки їм  до Запоріжжя не прийшла війна, - наголосив посадовець.

Заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко поінформував про заплановані заходи: вшанування пам’яті героїв мітингом на Алеї захисників України;  урочисте відкриття інформаційної дошки на честь загиблих запорізьких добровольців по вулиці Добровольчих батальйонів (колишня Союзна) на Павло-Кічкасі. Навіть у свято не обійтися без серйозного діалогу між владою та демобілізованими бійцями. Серед тем спілкування – надання соціальних гарантій, медичне обслуговування та постопераційна реабілітація, сприяння у працевлаштуванні, відкритті власної справи, наданні житла. Напередодні пам’ятного дня у школах та бібліотеках відбудуться зустрічі з воїнами-добровольцями, перегляди тематичних фільмів, обговорення матеріалів ЗМІ та публіцистики, присвячених боротьбі за свободу України.

За словами директора обласного краєзнавчого музею Михайла Мордовського, готується до відкриття перша в Україні музейна експозиція, присвячена добробатам. Єдина проблема – гостра нестача експонатів. Бійців просять поділитися формою, амуніцією, бронежилетами, військовими сувенірами. Особливо стануть у нагоді прапори, шеврони, газети та листівки 2014-15 років. Після виставки речі повернуть господарям. Також досі не визначено загальну чисельність запоріжців, які брали участь у бойових діях у складі «Донбасу», «Азову», «Айдару» та інших добровольчих загонів.  Більшість із них згодом перейшли до лав Збройних Сил та Національної Гвардії, але частина повернулася додому, так і не отримавши належної соціальної підтримки від держави. Напередодні свята важливо не забути про них.

Протягом найближчого часу план заходів доопрацюють представники влади та обласної консультативної ради учасників АТО і разом продовжать підготовку до відзначення Дня українського добровольця.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та французьким містом Нант

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров