Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі введено карантин через випадок захворювання на африканську чуму свиней

23 лютого 2017 - 09:56

У Запоріжжі введено карантин через випадок захворювання на африканську чуму свиней

За повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області,  в особистому підсобному господарстві у Комунарському районі м. Запоріжжя було зареєстровано захворювання та загибель свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз - африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС  оперативно проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії, рішеннями якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника АЧС. Хвору тварину та ще одну контактну тварину приспали та ліквідували. У підсобному господарстві проведено дезінфекцію та механічну очистку всіх контактних речей. Наразі проводяться дезінфекційні заходи у сусідніх господарствах.

Крім цього, на ділянці введено карантин, проте, якщо протягом 40 діб нових випадків загибелі свиней не буде зафіксовано, карантинні заходи будуть скасовані.

Фахівці стверджують, що наразі це єдиний випадок захворювання в області.  Останній раз вірус африканської чуми  був зафіксований у 2012 році в  Приморському районі. Епізоотична ситуація в інших господарствах залишається контрольованою, триває постійний контроль та моніторинг за ситуацією. Заходи безпеки продовжено.

Довідково. Африканська чума свиней (АЧС) - небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, численними крововиливами та високою смертністю. На АЧС хворіють лише домашні та дикі свині. Найбільш ефективним способом боротьби із захворюванням вважається знищення поголів’я свиней. Хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків унаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області