Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Телемарафон «Пам’ять» збиратиме кошти до 22 червня

4 травня 2017 - 17:00

Напередодні відзначення Дня пам'яті, примирення та Перемоги над нацизмом у Європі у Запоріжжі традиційно відбувся обласний телевізійний марафон «Пам’ять». В обласному академічному музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара зібралися керівництво області та міста, делегації з міст і  районів області у складі ветеранів Другої світової  війни, дітей війни,  воїнів АТО, представників державної влади та місцевого самоврядування, творчих спілок, громадських організацій, промислових і сільськогосподарських підприємств, депутатів усіх рівнів.

Під час заходу всі гості вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Другої світової війни, а також подякували за подвиг присутнім ветеранам. До них звернувся голова облдержадміністрації  Костянтин Бриль.

- Я дуже вдячний нашим ветеранським організаціям, які започаткували цей захід ще в 1999 році. Телемарафон «Пам’ять» не тільки має свою історію, але і свої принципи та свою послідовність. На сьогодні це настільки суспільно важливий захід, який об’єднує всі чотири покоління. Це ті, хто жив у 39-45 роки,  їхні сини та навіть онуки і правнуки. Мабуть, в Україні немає жодного покоління, яке не було би задіяне в будь-якому збройному конфлікті. Сьогодні наші хлопці захищають східні кордони України. Вони відвойовують кожен метр нашої землі. І в кожного з них удома є фотокартка діда-прадіда, що є своєрідною наснагою для сучасних визволителів. Ветерани Другої світової дуже багато пережили. По них пройшлися голодомор, війна, відбудова країни. Але при цьому вони виховали сучасне покоління героїв. Тож велика подяка і шана кожному з наших ветеранів, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Ігоря Мещана, нині в Запорізькій області на обліку перебуває 51941 ветеран війни, серед них: 3240 інвалідів війни, у тому числі 173 інваліди з числа учасників антитерористичної операції, 17188 учасників бойових дій, у т.ч.  - 9313 учасників бойових дій у зоні проведення АТО, 8791  член сімей загиблих, у т.ч.  242 - загиблих учасників АТО, 22 722 учасники війни, у т.ч. 12 тис. учасників АТО.

Безпосередніх учасників бойових дій Другої Світової війни залишилося 1 616 осіб. Кожного з них згадували учасники благодійного телемарафону. Адже їх біографія - жива сторінка історії. Так, за мужність і відвагу понад 76 тисяч уродженців Запорізької області були нагороджені орденами та медалями, 106 удостоєні звання «Герой Радянського Союзу».

Разом з тим, втрати військовослужбовців армії і флоту, бійців народного ополчення і винищувальних батальйонів, призваних на території нашої області, становили більше 124 тисячі чоловік, близько 67 тисяч мирних жителів, у тому числі партизанів і підпільників  загинули внаслідок воєнних дій та каральних акцій нацистських окупантів, на примусові роботи було вивезено майже 158 тисяч чоловік.

Аби жоден житель Запорізької області не забував подвигу наших предків, і був заснований телемарафон «Пам’ять». За останніми даними, на заході  зібрано 888 тисяч гривень. Проте рахунок марафону залишається відкритим. Підсумки «Пам’яті» 2017 року будуть підбиті в червні місяці. Всі  зібрані кошти  спрямують адресно на потреби ветеранів, їх розподіл буде опубліковано в засобах масової інформації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни