Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Перспективний план об’єднання громад потребує доопрацювання»

18 травня 2017 - 10:40

На цьому наголосив  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області за підсумками розгляду результатів процесу децентралізації влади на території Запорізької області.

Як зазначив Костянтин Бриль, підготовлені облдержадміністрацією зміни до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області були схвалені рішенням сесії  обласної ради. До зміненого перспективного плану ввійшли всі громади, що об’єдналися у 2016 році не за перспективним планом, окрім Павлівської сільської територіальної громади Вільнянського району, яка об’єдналася у грудні 2016 року. У 2017 році також триває об’єднання громад не за перспективним планом, так зване «вільне об’єднання». В такому форматі у цьому році вже створено дві ОТГ: Воздвижівська сільська територіальна громада Гуляйпільського району та Підгірненська сільська територіальна громада Василівського району.

Начальник Управління містобудування та архітектури ОДА Олександр Билим доповів, що до початку реформи на території Запорізької області існувало 299 базових місцевих рад, більшість з яких були дотаційні, не спроможні забезпечити належний рівень життя в громадах. Підготовлені облдержадміністрацією зміни до перспективного плану формування територіальних громад Запорізької області схвалені рішенням сесії обласної ради і затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України. Загалом на території Запорізької області запроектовано створення 61 спроможної територіальної громади.

Протягом 2015-2016 років у області були створені 24 об’єднані територіальні громади, в які об’єдналися 94 місцеві ради, на території яких проживає 207 тис. 146 осіб, що становить близько 11% від загальної чисельності населення області.

Перші успіхи новостворених громад демонструють реальну ефективність реформи і вона дуже швидко набирає обертів. Протягом 2016 року об’єднані громади довели, що можуть залучати та ефективно використовувати ресурси для розвитку своїх територій. На цьому етапі створення спроможного базового рівня місцевого самоврядування не треба переконувати громади у вигодах об’єднання, про це вже говорять реалізовані проекти і бюджетні показники об’єднаних громад.

Обсяг власних доходів (без урахування трансфертів) бюджетів шести об'єднаних територіальних громад, створених у 2015 році, зріс з 33,2 млн. грн. до 95,2 млн. грн., тобто втричі. Основним джерелом доходів ОТГ став податок на доходи фізичних осіб, який раніше надходив до районних бюджетів. Крім цього, вагомими джерелами є плата за землю, єдиний податок на підприємницьку діяльність, акцизний податок. Також у порівнянні з 2015 роком на 48,2 %  або на 6 млн. грн збільшилися надходження до бюджетів від плати за землю.

За рахунок власних коштів бюджетів об'єднаних територіальних громад на видатки розвитку в 2016 році було спрямовано 18 млн. 544 тис. грн., що у порівнянні з 2015 роком удвічі більше. Загальний обсяг коштів, які було спрямовано на видатки розвитку, склав 70 млн. 097 тис. грн., що майже у 9 разів більше, ніж у 2015 році. Об’єднанні у 2015 році територіальні громади користуються різними формами фінансової підтримки, яка надається державною, обласною владою та міжнародними організаціями-донорами. Так, громади отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури  у сумі 46 млн. 553 тис. грн., що становить 4,6 % від загального обсягу по Україні (1 млрд. грн. на 159 ОТГ). Територіальними громадами реалізовано 87 проектів на загальну суму субвенції 44 млн. 922 тис. 802 грн., що становить 96,5 % від суми наданої субвенції з державного бюджету. З обласного бюджету в 2016 році на підтримку розвитку шести територіальних громад, які об’єдналися в 2015 році, виділено 5 млн. грн. (по 833 тис. грн.).

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, що через позицію депутатів обласної ради у перспективному плані залишилися «білі плями»  - це територіальні громади, які не охоплені перспективами об’єднання, у Михайлівському та Приморському районах. Ці обставини вимагають доопрацювання перспективного плану. Тож Управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації, керівництву районів, на території яких є громади, не охоплені перспективним планом, та громади, що об’єдналися не за перспективним планом, необхідно спільно підготувати пропозиції щодо внесення відповідних змін до перспективного плану формування територій громад Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області