Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжцям про НАТО – з перших вуст

7 листопада 2017 - 12:23

У Запоріжжі з робочою поїздкою перебуває делегація на чолі з головою Представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим у рамках програми «Синергія громадських та урядових інституцій щодо інформування суспільства з питань євроатлантичної інтеграції».

Захід організовано громадським об’єднанням “Громадська Ліга Україна-НАТО” за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Укрїні. Насамперед гості зустрілися з керівництвом облдержадміністрації та запорізькими журналістами.   

Вітаючи делегацію, заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков подякував за увагу до області та відзначив надзвичайну важливість цієї події для Запоріжжя.

- Наше головне прагнення – досягнення миру. І нам потрібна ваша допомога, зокрема у формуванні суспільної думки щодо НАТО. На Запоріжжі ставлення до Альянсу різне. Розраховуємо, що ваша інформаційна, просвітницька місія допоможе розвіяти міф та спрямувати громадську думку в правильному напрямку, - зазначив Віктор Скобліков.

Пан Александер Вінніков у свою чергу повідомив, що інформування українського суспільства  про діяльність НАТО загалом та партнерство  з Україною є одним із пріоритетів Представництва, а також розповів про деякі аспекти співробітництва.  

- За останні три роки Україна пройшла багато випробувань і зазнала великих  змін. З часу агресії з боку Росії допомога НАТО Україні значно зросла як у політичній площині – члени Альянсу ніколи не підтримають анексію Криму, так у військовій. На сьогодні в Києві працюють 15 радників, які допомагають у проведенні реформ , спрямованих  на наближення українського війська до стандартів НАТО. У плані надання технічної допомоги створено 10 трастових фондів із бюджетом 40 млн. Євро. Україна поставила амбітне завдання – досягти стандартів НАТО до 2020 року, і ми робимо все можливе, щоб допомогти вам досягти цієї мети, - повідомив дипломат.

Програмою перебування  делегації, до складу якої входять представники Управління співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ, Збройних Сил України, громадських та наукових організацій, передбачено зустрічі із запорізькими студентами, семінар-тренінг для державних службовців щодо вдосконалення інформування громадськості  з питань євроатлантичної інтеграції України.

Довідково. Діалог і співпраця з НАТО розпочалися відразу після закінчення холодної війни, коли Україна, яка щойно набула державної незалежності, вступила до Ради північноатлантичного співробітництва (1991 рік) і програми «Партнерство заради миру» (1994 рік).

  • Відносини набули подальшого розвитку внаслідок підписання у 1997 році Хартії про особливе партнерство, на основі якої було започатковано Комісію Україна – НАТО, яка опікується розвитком співпраці.
  • Декларація від 2009 року про доповнення до Хартії Україна – НАТО надала повноваження КУН підкріпити зусилля країни щодо просування реформ, спрямованих на досягнення євроатлантичних стандартів, шляхом запровадження у життя Річної національної програми України.

НАТО надає першорядного значення підтримці всеосяжних перетворень у галузі безпеки і оборони в Україні. Ці реформи мають вирішальне значення для демократичного розвитку України й зміцнення її здатності забезпечувати власну оборону.

Внаслідок російсько-українського конфлікту НАТО розширила підтримку, що надається Україні, у галузі розвитку потенціалу і розбудови можливостей.

Представництво НАТО в Україні забезпечує розвиток партнерства безпосередньо в країні. До його складу входить Центр інформації та документації НАТО, створений у 1997 році, який сприяє інформуванню громадськості про діяльність НАТО та переваги, які дає співробітництво між Україною і НАТО,  Офіс зв’язку НАТО, створений у 1999 році, який сприяє участі України у програмі НАТО «Партнерство заради миру» (ПЗМ) й процесу реформування структур безпеки і оборони України, підтримуючи постійні контакти з Міністерством закордонних справ, Міністерством оборони, Радою національної безпеки і оборони та іншими державними відомствами України. Надання дорадчої допомоги стратегічного рівня у рамках Комплексної програми допомоги Україні здійснюється під егідою Представництва НАТО в Україні.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн