Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молочний лиман потребує негайної допомоги

3 квітня 2008 - 17:27

Голова постійної обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій, перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Бережний має намір направити до Кабінету Міністрів України листа з пропозиціями заходів, спрямованих на порятунок гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман». Про це під час засідання комісії з ТЕБ та НС заявив Олександр Бережний.

В порядку денному, що був винесений на розгляд планового засідання комісії, питання «Про критичний стан гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Молочний лиман» викликало найбільшу дискусію.

Як поінформував членів комісії та запрошених голова Якимівської райдержадміністрації Володимир Уманський, Молочний лиман перебуває в жахливому стані: через замулення гирла лиман обмілів і в деяких місцях відступив від берега на 300 - 800 метрів. Через це багато керівників баз відпочинку попереджують керівництво райдержадміністрації про можливість зриву сезону відпочинку. Для заповнення лиману водою необхідно екстрено розчистити його гирло. Володимир Уманський також запропонував вилучити у ТОВ «Сини моря», які господарюють на лимані, надані їм охоронні зобов'язання.

Перший заступник голови Державного комітету рибного господарства Василь Коротецький наголосив на всеукраїнському та навіть міжнародному значенні розв'язання цієї проблеми.

- Молочний лиман рибалки цілком вірно називають "пологовим будинком" Азовського моря. Щорічно звідси виходить в море до двох мільярдів особин малька піленгаса, які з часом, з урахуванням природного відбору, перетворюються на 200 тисяч тонн товарної риби. Для порівняння: загальна щорічна квота України та Росії з вилову піленгаса в Азовському морі становить 15 тисяч тонн (9750 тонн – частка нашої країни). Першочергова задача на сьогодні – будь-яким чином відкрити гирло лиману, щоб запустити туди піленгас, аби він мав змогу віднереститися. Це питання продовольчої безпеки країни, - наголосив Василь Коротецький.

- Молочний лиман - унікальна природна місцина, яка, на жаль, перебуває у стані екологічного лиха, і від нас залежить, чи збережемо ми цю перлину Запорізького краю. Тому необхідно негайно розробити та втілити комплекс ефективних дій, спрямованих на його збереження, – наголосив Олександр Бережний. - Якщо ми цього не зробимо в цьому році – в наступному, можливо, не буде що рятувати. Найближчим часом мною буде направлений запит до Кабінету Міністрів України з пропозицією позбавити «Синів моря» охоронних зобов'язань.

Посадовець пообіцяв, що невдовзі буде проведено спеціальне засідання з проблем розвитку Молочного лиману.

На засіданні комісії також обговорювалися заходи щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, протидії масовим пожежам у лісах та сільгоспугіддях у літній період 2008 року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни