Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль провів зустріч з Головою Представництва Європейського Союзу Хюгом Мінгареллі

26 квітня 2018 - 11:40

У Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває делегація Представництва Європейського Союзу. Вітаючи гостей, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль  відзначив, що Європейський Союз є головним торговельним партнером нашого регіону. Динаміка експорту яскраво свідчить про те, що Угода про асоціацію дає  реальні результати і запорізькі підприємства знайшли в державах ЄС надійних партнерів. Зокрема, експорт запорізьких товарів до країн ЄС за підсумками 2017 року збільшився на 24% та склав більше 900 мільйонів доларів США.

- Хочу відзначити, що саме з держав ЄС до нашої області надійшла левова частка інвестицій. А це близько 76%  -  698 мільйонів  доларів США. Та наша співпраця не обмежується лише економічною складовою. Адже фонди та проекти ЄС відіграють вкрай важливу роль у забезпеченні позитивних змін у житті нашого регіону. Зокрема, з Європейського Союзу приходять найкращі практики децентралізації, які успішно впроваджуються в Запорізькій області. Спираючись на існуючий досвід, Запорізький регіон став одним із лідерів в Україні в питаннях створення спроможних територіальних громад. Окрім цього, саме держави ЄС стали головними донорами міжнародної технічної допомоги, яка дозволила полегшити тягар прийому внутрішньо переміщених осіб у нашій прифронтовій області. Лише за рахунок коштів Європейського Інвестиційного Банку в області вже найближчим часом  буде профінансовано 14 об’єктів соціальної інфраструктури для переселенців на загальну суму близько 190 мільйонів гривень, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону також зазначив, що нині запоріжці чекають на оновлений формат роботи проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що  реалізується на території області з 2008 року за співфінансування з боку Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй та Європейського Союзу.

У свою чергу, пан Хюг Мінгареллі підкреслив, що ЄС зацікавлений надавати допомогу Україні. Зокрема, в питаннях децентралізації та підтримки малих громад.

- Чималу увагу ми приділяємо сектору енергоефективності, в який Євросоюз готовий інвестувати близько 100 мільйонів євро. Також готується програма на суму ще близько 50 мільйонів для підтримки внутрішньо переміщених осіб, аби переселенці  отримували не тільки житло, а й робочі місця. Тож запорізькі фахівці  мають розглянути ці проекти та надати свої пропозиції щодо втілення їх у життя на території регіону. Ще один важливий напрямок, який готується до реалізації в Україні, – підтримка реформи профтехосвіти. Нині цей проект опрацьовується спільно з Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич. Вважаю, Запоріжжя як індустріальне місто також зацікавиться цим напрямком, - зазначив Голова Представництва Європейського Союзу  Хюг Мінгареллі.

Окрему увагу Костянтин Бриль приділив одному з критично важливих об’єктів нашої області – хірургічному корпусу дитячої обласної клінічної лікарні. Незважаючи на те, що заклад потребує значної реконструкції та оновлення, тут приймали і приймають дітей, які потребують хірургічних операцій через травми, отримані в зоні проведення АТО. Тож звернення щодо підтримки буде надіслано до Представництва Європейського Союзу окремим листом.

За даними Управління зовнішніх зносин та ЗЕД, проект «Хірургічний корпус обласної клінічної дитячої лікарні м. Запоріжжя - будівництво»  передбачає демонтаж старого корпусу та монтаж нового. У зв’язку з тим, що між затвердженням проектів та початком проведення закупівель минуло більше двох років, вартість проектів зазнала змін. Загальна кошторисна вартість проекту зросла до 212 млн. 966,413 тис. грн. Додаткове фінансування необхідне через збільшення кошторисної вартості будівництва та значне зростання вартості додаткового обладнання у зв’язку з курсовою різницею та необхідністю придбання обладнання виробництва країн ЄС замість Російської Федерації.

- Наразі представники влади регіону оновили проектно-кошторисну документацію та знайшли частину коштів в обласному і державному бюджетах. Проте, зважаючи на обсяг робіт, ми також сподіваємось на підтримку Європейського Інвестиційного Банку для остаточної реалізації цього проекту. Відповідний лист було надіслано до Міністерства регіонального розвитку України, але я хотів би попросити Вас також розглянути можливість щодо  сприяння в поверненні цього проекту до переліку на фінансування, - звернувся до гостя  Костянтин Бриль.

Очільник регіону повідомив, що 19 травня в області святкуватимуть День Європи в Україні.

- Це є ще одним свідченням прагнення запоріжців жити в демократичній розвинутій країні, яка є повноцінним та рівноправним членом європейського співтовариства. Поряд із цим, кожен українець усвідомлює, що Європа починається не за кордоном – вона починається у серці і свідомості кожного. Впевнений, що наші спільні зусилля сприятимуть подальшому розвитку відносин між Україною та країнами-членами ЄС, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області