Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Уперше за десять років для порятунку при надзвичайних ситуаціях будуть використовуватися вертольоти

23 листопада 2018 - 15:23

Ускладнення погодних умов та снігопад спричинили на автошляху Харків-Сімферополь поблизу с. Семенівка Мелітопольського району справжнісінький сніговий полон, у якому опинилися 27 транспортних засобів, серед яких – легкові та вантажні автомобілі, автобус та карета швидкої медичної допомоги.

Саме такий задум покладено в основу тактико-спеціального навчання з організації оперативного реагування сил та засобів підсистеми ЄДС ЦЗ області, що сьогодні відбулися на території Мелітопольського району. До практичних відпрацювань залучено рятувальників, співробітників дорожньої поліції, дорожньої служби, медиків та спеціальну техніку, зокрема вертоліт.

У спецнавчанні взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль разом із своїм першим заступником Еллою Слепян.

- Досвід минулих років вчить нас, що навіть запорізькі зими можуть бути небезпечними для транспорту та місцевого населення. Такі навчання, вважаю, показують співпрацю та взаємодію всіх служб у разі надзвичайної ситуації. Зараз ми бачимо, як у рамках реформи децентралізації всі повноваження органів влади передають на місця, тому ми зобов’язані мати власні парки снігоочисної та рятувальної техніки, які будуть розташовані поблизу небезпечних ділянок і, звісно, в районах. У минулому році за кошти обласного бюджету були відремонтовані дві одиниці техніки МТЛБ для розчищення доріг, також підрозділи ДСНС отримали 50-тонний кран для порятунку фур під час снігових заметів. Улітку депутати обласної ради затвердили Програму забезпечення потреб населення з використанням вертолітної техніки на 2017-2021 роки. Мета полягає в оперативному проведенні пошукових і аварійно-рятувальних робіт в області, наданні екстреної медичної допомоги, гасінні лісових пожеж, а також боротьбі з браконьєрами. В першу чергу це вертольоти Мі-2 та Мі-8Т, що належать товариству «МОТОР СІЧ». Саме залучення цих вертольотів у разі надзвичайної ситуації і були відпрацьовані сьогодні, - зазначив Костянтин Бриль.

Під час заходу рятувальники та дорожники відпрацювали порядок розчищення доріг із залученням снігоочисної техніки та забезпечення руху транспортних засобів на проблемних ділянках автошляхів району. За легендою, вертоліт здійснює повітряну розвідку на місці затору і транспортує постраждалих до умовних медичних закладів (карет швидкої). Підрозділи ДСНС у цей час за допомогою спецобладнання витягують автівки, які внаслідок негоди потрапили у кювет. Після цього учасники відпрацювали умовну ввідну, згідно з якою до оперативно-координаційного відділу надійшло повідомлення про довгострокове порушення автомобільного та іншого сполучення з одним із селищ Мелітопольського району. Жителі потребують допомоги у доставці продуктів першої необхідності та медикаментів. Гелікоптер здійснив зліт з тимчасового посадкового майданчика та по заданих координатах скинув необхідний вантаж.

Як зазначив начальник Головного управління ДСНС у Запорізькій області Олексій Лепський, у листопаді підрозділи рятувальників уже тестували вертоліт під час навчань над водами Каховського водосховища. Наразі  завданням було швидке реагування на надзвичайну ситуацію в зимовий період і надання допомоги постраждалим. Не менш важливою є комунікація між дорожніми службами, рятувальниками та поліцією.

- Вважаю, що всі підрозділи у короткий час виконали завдання, продемонстрували гідний рівень підготовки та організації взаємодії місцевої влади та сил цивільного захисту. Сподіваюсь, техніка нас не підведе, і ми не допустимо повтору минулорічної ситуації, - наголосив він.

Після активної фази навчань очільник області спільно з начальником управління  ДСНС оглянули техніку та обладнання оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на базі аварійно-рятувальної частини. Загалом до проведення навчань було залучено 27 одиниць спеціальної техніки Головного управління ДСНС України у Запорізькій області.

Варто зазначити, що у зв’язку з тим, що область має понад 400 км берегової лінії, це суттєво ускладнює своєчасне прибуття спецслужб у віддалені куточки для надання кваліфікованої допомоги потерпілим. У зв'язку з високим рівнем травматизму і смертності у разі дорожньо-транспортних пригод, стихійних лих, пожеж, снігових заносів та інших надзвичайних ситуацій виникає необхідність залучення до рятувальних дій авіаційної техніки.  У структурі ГСЧС є своя повітряна техніка, але найближчий пошуково-рятувальний вертоліт базується під Харковом, льотний час в один бік - одна година двадцять хвилин. Тому депутати на одинадцятій сесії Запорізької обласної ради підтримали Програму забезпечення потреб населення з використанням вертолітної техніки на 2017-2021 роки. У її  рамках  були виділені кошти, на які і здійснюється експлуатація вертольотів Мі-2 та Мі-8Т, що належать АТ «МОТОР СІЧ».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Лаурою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров