Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства-боржників з виплати заробітної плати очікують дуже суворі міри покарання

27 листопада 2018 - 16:09

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова, представники відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники підприємств.

Загальна сума заборгованості із заробітної плати по області у жовтні 2018 року зменшилась на 7,9 млн. грн. або на 3,4% та за станом на 01.11.2018 склала 225,9 млн. грн. Проте її сума перевищує рівень на початку цього року на 99,5 млн. грн. або на 78,8%.

Борги економічно активних підприємств за жовтень 2018 року зменшились на 9,9 млн. грн. (на 5,2%), а проти початку 2018 року зросли на 67,4 млн. грн. (на 60,5%) та за станом на 01.11.2018 становили 178,8 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 30,8 млн. грн. або більш ніж утричі та становить 45,7 млн. грн. Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 49,9% (22,8 млн. грн.) боргів припадає на п’ять  підприємств державного сектору економіки. Серед них -ЗДП «Кремнійполімер» (13,6 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (8,2 млн. грн.), ДП «Аеропорт Бердянськ» (0,5 млн. грн.).

Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено 194,7 млн. грн. або 86,2% від загальної суми заборгованості.

На підприємства приватної форми власності припадає 30,7 млн. грн. або 13,6%, комунальної власності – 492 тис. грн. або 0,2% від загальної суми боргів. При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, за інформацією органів місцевої влади, відсутня.

- Сьогоднішня нарада є дуже актуальною з огляду на введення в державі воєнного стану. Хочу нагадати всім присутнім, що за невиплату заробітної плати передбачена кримінальна відповідальність. Зважаючи, що у Запорізькій області нині працює чимало стратегічно важливих підприємств, ми не можемо допустити на них якихось негараздів. У свою чергу, затримки зарплатні можуть викликати соціальне невдоволення і в підсумку навіть масові заворушення. Тож нині влада області може вживати всіх необхідних заходів для уникнення подібних ситуацій. Як приклад можу назвати дуже відому ситуацію з боргами «Запоріжжяобленерго». І я запевняю вас, що докладу всіх зусиль, аби в Запорізькій області борги із зарплатні стали тільки жахливою згадкою. Тож нині я звернуся до прокуратури області з проханням юридично опрацювати це питання. Адже ЗТМК не тільки не платить за використані обсяги електроенергії, а й не допускає фахівців «Запоріжжяобленерго» на територію підприємства для проведення перевірок їхньої діяльності. Та нинішня ситуація в країні каже про те, що ми не можемо ризикувати спокоєм нашої держави та її громадян. Тож порушників очікують дуже суворі міри покарання, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За підсумками засідання керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації доручено продовжити роботу з центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться підприємства державного сектору економіки, що мають борги із заробітної плати, щодо забезпечення стабілізації господарської діяльності цих підприємств та погашення заборгованості перед їх працівниками та підготувати пропозиції щодо шляхів розв’язання проблеми погашення заборгованості із заробітної плати, насамперед на підприємствах державного сектору економіки.

Головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення доручено тримати на постійному контролі стан виплати заробітної плати на підприємствах комунальної власності та вживати заходів щодо недопущення виникнення заборгованості із заробітної плати перед їх працівниками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області