Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Перед усіма територіями стоїть завдання визначити пріоритети стратегічного розвитку» - Костянтин Бриль на Раді регіонального розвитку

28 листопада 2018 - 12:44

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області.

У заході взяли участь народні депутати України від Запорізької області, перший заступник голови обласної ради Єгор Семенков; генеральний директор ТОВ СП  «НІБУЛОН», Герой України  Олексій Вадатурський; Надзвичайний і Повноважний посол України та Почесний громадянин Запорізької області В’ячеслав Похвальський; народний депутат України 1-го скликання віце-президент ЗОСПП «Потенціал» Олександр Білоусенко; депутати обласної ради, керівники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники підприємств, установ і організацій різних галузей, громадськість.

У рамках розширеного засідання Ради регіонального розвитку Запорізької області були розглянуті два питання: децентралізація влади - нові можливості для регіонів та Запорізький регіон: здобутки та перспективи розвитку.

- Сьогодні ми з вами зібрались, аби обговорити майбутні напрямки нашої роботи. Під час Ради регіонального розвитку Президент України Петро Порошенко доручив представникам регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством і прийняти на рівні громад. Нині розпочато розробку перспективного плану розвитку області. Тож говоритимемо про те, що потрібно зробити першочергово, від чого поліпшиться життя людей на кожній території, у кожному населеному пункті. Наші досягнення, реалізація нових проектів та успішні ініціативи стали можливими завдяки реформі децентралізації влади. Чотири роки поступового впровадження довели її економічну та політичну ефективність для громад та громадян, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Запорізький регіон є активним учасником реалізації реформи. Вже 87% населення області проживає в об’єднаних громадах та містах обласного значення. Відповідно до останнього щомісячного моніторингу, який проводить Мінрегіон України, Запорізька область укотре посіла перше місце в загальнонаціональному рейтингу за покриттям території об'єднаними територіальними громадами - 63% загальної площі. Нині на мапі області немає жодного району, де не створено ОТГ. Чотири райони  повністю покриті громадами. Загалом створено 51 об’єднану територіальну громаду.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що у 2020 році має бути прийняте адміністративне рішення про об’єднання громад по всій державі. Нині на території Запорізької області проведено обговорення щодо реформування адміністративно-територіального устрою. Також напрацьовано матеріали щодо оптимальної моделі реформування районного рівня.

- Більше того, вже розпочато роботу над законопроектом про зміну меж районів. Тож нині нам потрібно створити робочу групу з напрацювання відповідного законопроекту. До неї залучимо представників обласної влади, депутатського корпусу, районної влади, керівників ОТГ та експертів. Сьогодні буде підписано розпорядження про її створення. Розраховую на підтримку народного депутата України Ігоря Артюшенка, який може виступити суб’єктом законодавчої ініціативи та подати розроблений робочою групою законопроект до Верховної Ради, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами очільника регіону, одним із найважливіших документів щодо розвитку Запорізької області є регіональна Стратегія. А найвагомішим інструментом фінансового стимулювання регіонального розвитку є фінансування проектів місцевого розвитку за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Завдяки потужній державній підтримці впродовж 2014-2017 років у рамках виконання Стратегії реалізовано  21 проект. Наприклад,  будівництво поліклініки на 250 відвідувань у Кушугумі. Це єдина поліклініка, збудована в регіоні за роки незалежності України.

У 2018 році з Державного фонду до області спрямовано понад 195 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів до кінця року планується завершити реалізацію 11 проектів. У наступних роках обсяг коштів фонду має бути не меншим. Це дасть можливість продовжити роботи на восьми  інших масштабних соціальних об’єктах, термін реалізації яких 2-3 роки.

 - Задля економічного розвитку і ефективного використання   всіх фінансових ресурсів ми розпочали роботу над новою Стратегією, яка стане майданчиком для нашої подальшої діяльності. Запорізька область - серед трьох регіонів країни, які обрані пілотними для участі у проекті ЄС по розробці смарт-спеціалізацій. Тож зараз усі території мають визначитися зі стратегічними перспективами розвитку, окреслити конкретні проекти для розвитку територій, обговорити їх з громадою та до 1 лютого подати до облдержадміністрації, - окреслив завдання Костянтин Бриль.

Очільник регіону підкреслив що це мають бути проекти, які поліпшать життя громади та нададуть їй можливість розвиватися. Приклад вдалого використання переваг децентралізації - розвиток міжнародного аеропорту «Запоріжжя». Вже сьогодні підприємство є одним із лідерів серед регіональних аеропортів. Тут відкрито напрямки на Ізраїль, Болгарію, Чорногорію, Грузію, Туніс, Польщу, Єгипет та Турцію. Залучено таких відомих міжнародних перевізників як Anda Air, МАУ, «Роза Вітрів» та «Bravo Airways». Наразі за сприяння облдержадміністрації за кошти місцевої громади будується новий сучасний пасажирський термінал, який планується ввести в експлуатацію наступного року. Ще одна з перспектив розвитку авіасполучення - будівництво нової злітно-посадкової смуги.

- Наше головне завдання - поліпшення якості життя населення. І ви маєте вміти себе презентувати та створити умови для інвесторів. Так, як це працює на обласному рівні, де для кожного з інвесторів створено зелений коридор. Ми навчилися презентувати Запорізький край. Уже третій рік поспіль проводимо Міжнародний інвестиційний форум інтеграції та кооперації «InCo Forum 2018». У виставках, тематичних секціях та засіданнях взяли участь понад 450 учасників, а серед спікерів форуму - понад 30 експертів. Не менш важливий захід для розвитку регіону - International IT Forum - найбільший захід такого формату в південно-східній Україні. В цьому році він зібрав близько 15 тисяч гостей та спікерів із 12 країн світу, - зазначив  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Запорізька область вже зарекомендувала себе як надійний партнер. Наші головні союзники - це вітчизняні інвестори, міжнародні грантові організації, а також соціально відповідальний бізнес. Саме в нашому регіоні буде побудовано найбільший в Україні річковий зерновий термінал компанії «НІБУЛОН». Сума інвестицій у цей проект - близько 600 мільйонів  гривень. Крім цього, Запорізький край став українським флагманом енергогенерації. Найбільша в Україні Ботіївська ВЕС, яка входить у топ-5 найбільших вітростанцій Центральної та Східної Європи, є лише початком на цьому шляху. Нині компанія ДТЕК розширює потужності, будуючи нові ВЕС у Приморському районі вартістю 340 мільйонів євро.

Окремо очільник регіону зупинився на тих напрямках, які важливі для кожної з територій. Зокрема, щодо автодоріг, які завжди цікавлять людей.

- Якщо говорити про дороги державного значення (а це дорога на Дніпро, траса Василівка-Бердянськ та «Дорога Життя» Запоріжжя-Маріуполь), загальна сума, спрямована на їх оновлення, - майже 860 мільйонів гривень. Практично половину цих коштів  отримано з обласного бюджету в рамках митного експерименту. Хочу підкреслити, що це стало можливим після реального порозуміння із підприємствами регіону, що повернулися в зону діяльності нашої митниці, яку наново очолив Олексій Мужев. І нині всі запоріжці побачили реальний ефект цієї роботи, що втілився в наших дорогах, - підкреслив  Костянтин Бриль.

У цьому році Запорізька область найкраще в Україні впоралася з ремонтом доріг за рахунок коштів Державного дорожнього фонду. Субвенція з держбюджету до скарбниці області складає майже 480 мільйонів гривень. Приклад найважливіших доріг місцевого значення, які були оновлені, - Запоріжжя-Біленьке, під´їзд до Приморського Посаду, Пологи-Бердянськ та Токмак-Зарічне.

Надалі, задля ефективного використання коштів, у Запорізькій області планується створення державного підприємства, яке опікуватиметься  організацією будівництва, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування місцевого значення, здійснюватиме функції замовника виконання робіт на автодорогах загального користування місцевого значення, а надалі й дорогах комунальної власності.

Децентралізація триває, і держава знайшла можливість співфінансування важливих проектів соціогуманітарної сфери. Одним із прикладів є президентська програма розвитку медицини в сільській місцевості. Зідно з Планом спроможних мереж надання первинної медичної допомоги Запорізької області передбачено функціонування: 22-х центрів первинної медико-санітарної допомоги, 51-ї амбулаторії групової практики, 92-х амбулаторій моно-практики, 211-ти пунктів здоров’я, шести фельдшерсько-акушерських пунктів та 24 фельдшерських пунктів. До кінця поточного року планується завершити реорганізацію закладів первинної медичної допомоги. Вони мають перейти на новий порядок роботи - з бюджетних закладів на комунальні некомерційні підприємства і фінансуватимуться як   первинна ланка медичного обслуговування.

У поточному році до Департаменту охорони здоров’я  райони надали 29 пропозицій щодо будівництва нових амбулаторій. З них відібрано 16 об’єктів, які буде збудовано до середини 2019 року. Для кожної із 16 амбулаторій планується придбати по одному автомобілю.

Наступне завдання – це розвиток служби екстреної медичної допомоги. На сьогодні загальна кількість автомобілів швидкої медичної допомоги в області складає 213. Протягом трьох років парк автомобілів для екстреної медичної допомоги поповнився 28 автомобілями типу В та двома – типу С. З метою повного оновлення автопарку служби екстреної медичної допомоги області протягом наступних трьох років  планується придбати ще 80 автомобілів типу В та вісім  автомобілів типу С.

- Враховуючи складну ситуацію в регіоні з онкологічними захворюваннями, безумовним пріоритетом є придбання лінійного прискорювача для проведення променевої терапії для обласного онкодиспансеру. Аналогів йому в Україні нині немає. Вартість прискорювача - близько 65 мільйонів гривень. І ці гроші вже виділено, - зазначив  Костянтин Бриль.

Значної уваги заслуговує  реформа освітнього простору. В 2019 році з держбюджету заплановано виділення 3 мільярдів гривень по всій Україні для підключення сільських шкіл до інтернету, на модернізацію опорних шкіл та придбання шкільних автобусів.

Нині стратегічним завданням для Запорізької області залишається подальше розширення і модернізація закладів дошкільної освіти. За наступні три роки планується повністю ліквідувати брак місць у дитсадках.

У загальноосвітній ланці створено 22 територіальних освітніх округи, які складаються з 22 опорних закладів та 24 філій. 13 із них  знаходяться в об'єднаних територіальних громадах і мають 22 філії. Вирішується питання технічного оснащення опорних шкіл, зокрема придбання шкільних автобусів за рахунок освітньої субвенції місцевим бюджетам з державного та обласного бюджетів.

До кінця 2018 року буде реконструйовано та проведено капітальний ремонт 18 загальноосвітніх закладів та восьми дитячих садків. За останні три роки парк шкільних автобусів поповнився на 51 одиницю. Проте для остаточного задоволення цієї потреби необхідно ще близько70 нових одиниць техніки.

У 2017-2018 роках з метою створення освітнього середовища «Новий освітній простір» виділено понад 32 мільйони гривень за рахунок коштів освітньої субвенції. Гроші були витрачені на оснащення закладів загальної середньої освіти. Крім цього, за кошти обласного бюджету оснащено 55 закладів загальної середньої освіти.

- Протягом 2016 – 2018 років за підтримки Благодійного Фонду Порошенка у закладах освіти області планово та послідовно вирішувалося питання створення інклюзивного середовища. За останні три роки кількість таких шкіл зросла майже в чотири рази, а чисельність дітей – більше ніж у 4,5 разу. Нині в 178 закладах загальної середньої освіти навчаються 703 дитини з особливими освітніми потребами. На 45 % охоплені інклюзією дитсадки. Завдяки  постійній увазі Марини Анатоліївни Порошенко в нашому регіоні створено 31 інклюзивно-ресурсний центр, сім із яких – в об'єднаних територіальних громадах. У 30 центрах уже проводиться комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дітей. Проте залишається завдання щодо їх подальшого належного оснащення і підготовки кваліфікованих кадрів для роботи в них, - підкреслив  голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами очільника регіону, взявши курс на реалізацію Концепції «Нова українська школа», держава виділила майже 52 мільйони гривень на її впровадження. У поточному році за рахунок коштів ДФРР розпочато будівельні роботи на 10 масштабних соціальних обʼєктах, термін реалізації яких 2-3 роки. На 2019-2021 роки  заплановано провести роботи в школі-інтернаті № 7 у м. Запоріжжя; гімназії «Престиж» у селищі Балабине Запорізького району; гімназії у селищі Веселе Веселівського району.

На виконання обласної Програми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа за п’ять  років з обласного бюджету виділено більше 4 мільйонів  гривень, за які придбано 23 житлових об’єкти.

За рахунок державної допомоги в 2017 році було придбано 47 житлових об'єктів для надання соціального житла для дітей-сиріт та два  житлових об'єкти для організації дитячих будинків сімейного типу. В 2018  кошти розподілено на придбання 42 житлових об’єктів; будівництво двох дитячих будинків сімейного типу та одного малого групового будинку. Сума державної субвенції - близько 18,5 мільйона гривень щорічно.

В умовах децентралізації відбулися позитивні зрушення щодо покращення матеріально-технічної бази закладів культури Запорізької  області. Вражає динаміка росту витрат на ремонтні та будівельні роботи в закладах культури за 2014-2018 роки. За п’ять  років було відремонтовано майже 740 будівель. Основним напрямком діяльності на наступні три роки залишається сприяння розвитку туристичної сфери, просування місцевих туристичних, курортних та фестивальних брендів. За рахунок коштів ДФРР планується ремонт у обласному художньому музею.

Основними завданнями в галузі спорту на 2019 рік є оновлення матеріально-технічної бази закладів фізкультури, проведення реконструкції обласного центру молоді та створення мережі молодіжних закладів на території області. Стосовно трирічного плану ми маємо на меті створення басейнів в обласній школі вищої спортивної майстерності та Хортицькій реабілітаційній академії.

За рахунок коштів державного та місцевих бюджетів планується реалізація 16 проектів з будівництва та реконструкції спортивних майданчиків зі штучним покриттям у Запоріжжі, Бердянську, Мелітополі, Більмацькому, Василівському, Великобілозерському, Запорізькому, Михайлівському, Мелітопольському, Приазовському, Чернігівському та Якимівському районах.

- Хочу нагадати, що в рамках децентралізації громади та міста обласного значення отримали фінансову спроможність, завдяки чому були втілені в життя чимало важливих проектів. Проте перед нами є ще багато завдань. Адже в кожному місті та селі є над чим працювати. Тож покроково ми будемо займатися найболючішими та пріоритетними проблемами, розв’язання яких принесе найбільшу користь для суспільства. Перед усіма територіями нині стоїть завдання: визначитися з пріоритетами та не просто обрати їх, а ретельно зважити та обговорити з громадою. Найважливіше, що ми з вами просто сьогодні можемо зробити, - об’єднати наші зусилля та разом взятися за розв’язання проблем. Адже лише консолідація всіх, незалежно від партійної приналежності, є нашим шансом на розвиток України та Запорізького краю, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна