Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Наприкінці лютого громаді Запорізької області буде презентовано план перспективного розвитку на 2019-2021 роки

12 лютого 2019 - 13:53

План перспективного розвитку Запорізької області обговорили під час наради, яку голова облдержадміністрації Костянтин Бриль провів із заступниками голови та керівниками структурних підрозділів ОДА. Костянтина Бриль нагадав, що 12 листопада 2018 року в Києві під головуванням Президента України Петра Порошенка відбулося сьоме засідання Ради регіонального розвитку. На ньому Президент доручив керівникам регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки, обговорити їх із суспільством та  в підсумку прийняти на рівні громад. Кожна територія розпочала напрацювання власних планів та першочергових завдань. У кожному селі, громаді та районі були проведені звіти перед громадою та проаналізовані першочергові заходи. Обговорення вже відбулося на всіх територіях, завдяки чому були напрацьовані відповідні пропозиції. Нині вони проходять експертну оцінку.

- Насамперед розвиток Запорізької області базується на реформі децентралізації влади. Саме децентралізація дала нам можливість розвиватися.  Це стосується багатьох напрямків. Найважливішими для територій,  на які звертають увагу жителі кожного району, є  дорожнє господарство, медицина та освіта. Більш детально про них прозвітують фахівці, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як доповіла керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, Запорізька область посідає перші місця в загальнонаціональному рейтингу створення ОТГ. Зокрема,  об'єднаними територіальними громадами  вже охоплено 63%  площі області. Нині на мапі області немає жодного району, де не створено ОТГ. Чотири райони повністю покриті громадами. Два з них у форматі один район - одна громада. Загалом у регіоні створено 52 об’єднані територіальні громади.

Кожна з територій активно попрацювала не лише над звітами перед громадами, а й над підготовкою перспективних планів розвитку. Нині триває аналіз, за підсумками якого пропозиції увійдуть до плану перспективного розвитку Запорізької області на 2019-2021 роки, який буде затверджено наприкінці лютого на засіданні Ради регіонального розвитку.

Про розбудову дорожньої мережі області поінформував заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов. Оновлення дорожнього фонду, а також  можливість фінансування ремонту доріг за рахунок коштів «митного експерименту» дозволило покращити стан автомобільних доріг загального користування як державного, так і місцевого значення. На 2019 рік по дорогах загального користування державного значення передбачено фінансування в обсязі 825,8 млн. грн. Пріоритетним об’єктом поточного середнього ремонту на 2019 рік визначено автодорогу Н-08 Бориспіль - Дніпро - Запоріжжя (через Кременчук) - Маріуполь. Крім цього, стратегічним об’єктом для області та міста залишається будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро. На 2019 рік розмір субвенції з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області збільшено на 25% - до 598,5 млн. грн.

Про перспективи розвитку галузі охорони здоров’я доповіла директор профільного Департаменту Вікторія Клименко. На 2019 рік заплановано зміни організаційно-правової форми та перетворення закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та високоспеціалізовану медичну допомогу, в комунальні некомерційні підприємства. Також передбачено: будівництво та оснащення медичним обладнанням, у тому числі для використання телемедицини, одного центру первинної медико-санітарної допомоги та 16 амбулаторій, розташованих у сільській місцевості; створення регіонального центру громадського здоров’я; впровадження комплексної системи захисту інформації в закладах охорони здоров’я, де встановлено медичну інформаційну систему, за кошти спільного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України.

У галузі освіти, за словами директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Озерової,  за 2018 рік створено 299 місць для дітей дошкільного віку, відновлено роботу двох закладів дошкільної освіти, додатково відкрито сім груп. У загальноосвітній ланці створюються умови для забезпечення доступності  до якісної освіти. Так, створено 22 територіальних освітніх округи, у яких функціонують 23 опорних заклади середньої освіти з 28 філіями. Загальна кількість закладів освіти з інклюзивною формою навчання по області становить 223, вони забезпечують право на освіту 841 дитини з особливими освітніми потребами, що вдвічі більше у порівнянні з минулим навчальним роком.

Підсумовуючи розгляд питання, Костянтин Бриль надав дорученя  відповідальним особам прискорити опрацювання перспективного плану області, аби узагальнити і вчасно винести його на Раду регіонального розвитку.

Під час заходу очільник регіону також вручив відзнаки. Так, за вагомий особистий внесок у забезпечення  соціально-економічного розвитку Запорізької області, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм Подяку Прем’єр-міністра  України оголошено  державним службовцям апарату облдержадміністрації: начальнику загального відділу Олені Карповій, заступнику начальника відділу фінансового забезпечення Ользі Мельниченко, начальнику відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення та захисту інформації Андрію Нестеренку, заступнику начальника відділу управління персоналом  Вікторії Передненко, головному спеціалісту – юрисконсульту юридичного управління Євгену Смірнову.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області