Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підбито підсумки проекту USAID, спрямованого на економічну підтримку переселенців у Запорізькій області

12 лютого 2019 - 12:48

Можливості адаптації внутрішньо переміщених осіб у регіоні та надання фінансової, консультативної, психологічної, медичної підтримки постраждалим внаслідок конфлікту на Сході України є одним із пріоритетів для обласної влади. Вагому допомогу в цьому надають міжнародні організації.

Зокрема, проект «Економічні можливості постраждалим від конфлікту» (USAID),  заключний форум якого відбувся сьогодні у Запоріжжі. У підбитті підсумків його реалізації взяла участь перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян.

- На сьогодні ми чітко розуміємо, що внутрішнє переміщення є одним із основних і найбільш тривалих наслідків збройного конфлікту і залишається однією з найгостріших проблем для сучасної України. Люди не за власним бажанням залишають свої домівки та змушені обирати інші регіони для розбудови свого нового  життя. У Запорізькій області наразі проживає понад 53 тисячі внутрішньо переміщених осіб, тож наша головна мета – зробити все, аби наш регіон став гідною домівкою для них, допомогти звикнути до нових реалій і створити взаємну дружню атмосферу як для внутрішньо переміщених осіб, так і для приймаючих громад. Однією з головних проблем все ж таки залишається організація зайнятості переміщених осіб. Лише власними зусиллями досягти успіхів у цій справі неможливо, тому ми дуже цінуємо допомогу проекту USAID «Економічні можливості постраждалим від конфлікту», який реалізується Запорізькою обласною громадською організацією «Взаємодія», - наголосила Елла Слепян.

Директор Місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Фрітц розповіла, що проект сприяв створенню економічних можливостей для постраждалих від конфлікту на сході України через розвиток підприємницьких навичок та підтримку малого бізнесу.

- Близько тисячі осіб покращили свої бізнесові навички, а 112 з них отримали грантову підтримку у вигляді обладнання, потрібного для відкриття бізнесу,  додатково створили 71 робоче місце. Ще 43 вже існуючих підприємства отримали грантове обладнання, завдяки чому створили ще 207 робочих місць. Такими є підсумки дворічного проекту USAID, що впроваджувався Українським жіночим фондом у Вінницький, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирський, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях, - повідомила пані Фрітц.

Проект сприяв створенню економічних можливостей для постраждалих від конфлікту на сході України та працював у двох напрямах – створення робочих місць у співпраці з існуючими галузями, а також навчання бізнес-навичкам вимушених переселенців, ветеранів АТО, людей з інвалідністю та інших.

У рамках проекту у Запоріжжі створено центр підтримки мікробізнесу та самозайнятості, на базі якого працюють експерти з великим досвідом роботи у галузі заснування та ведення бізнесу. Директор проекту Наталія Карбовська зазначила, що незважаючи на завершення проекту, Український жіночий фонд та вісім партнерських організацій, на базі яких працювали центри підтримки мікробізнесу, продовжать свою роботу в усіх регіонах.

Сюзан Фрітц також повідомила, що незабаром на території східної України розпочнеться два нових проекти USAID, які працюватимуть над покращенням економічних можливостей та врядування, з акцентом на розвиток малих та середніх підприємств.

У рамках заключного форуму вимушені переселенці, які пройшли навчання у рамках проекту та відкрили або розвинули власний бізнес, презентували учасникам форуму свої досягнення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі