Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кожна запорізька громада створює інвестиційний паспорт та стратегію розвитку території

19 лютого 2019 - 11:02

З процесом упровадження реформи децентралізації у Запорізькій області ознайомились учасники місії Європейського Союзу з оцінки Програми «U-LEAD з Європою». З експертами провела  зустріч керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко на участю начальника Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Олександра Билима та начальника Управління зовнішніх зносин та ЗЕД Артура Бойка.

За словами Зінаїди Бойко, в області триває  співпраця облдержадміністрації та Центру розвитку місцевого самоврядування щодо впровадження реформи децентралізації. Запорізька область у всеукраїнському рейтингу впевнено входить до числа лідерів. Зокрема, область посідає третє місце за темпами реалізації реформи та перше місце - за покриттям території громадами.

Так, протягом 2018 року в Запорізькій області створено 10 нових об'єднаних територіальних громад. Загалом за чотири роки в регіоні створено 52 об’єднані територіальні громади. Вони об'єднали 188 місцевих рад, що становить 62,9% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. За площею покриття території об’єднаними територіальними громадами  область упевнено тримає перше місце у всеукраїнському рейтингу (63,9%).

Із 20 існуючих районів області території чотирьох районів повністю покриті об'єднаними територіальними громадами: Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський, Більмацький, що є найвищим показником в Україні.

- На сьогодні в області створено потужні громади. Проте є й слабкі сторони. Зокрема, це існування малочисельних громад. Основним показником успіху у процесі створення ОТГ є чисельність людей, які проживають у новоутворених громадах, адже це головний ресурс і ознака спроможності нових громад до розвитку. У майбутньому ми плануємо наступний етап – це об’єднання невеликих громад у потужні. Також наразі триває робота щодо написання стратегії розвитку. Це головна задача для кожної громади, для кожної території, - відзначила Зінаїда Бойко.

Старший радник з питань управління, керівник команди оціночної місії ЄС Йенс Пітер Крістенсен високо оцінив спільну роботу облдержадміністрації та Центру розвитку місцевого самоврядування та результати процесу реалізації реформи децентралізації у Запорізькій області. Члени місії також зацікавились інвестиційними паспортами Запорізької області та кожної громади зокрема, де прописано потенціал окремої території. Після обговорення члени місії Європейського Союзу висловили свою готовність надати допомогу в написанні стратегії розвитку для громад.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни