Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі освітяни обговорюють розвиток передвищої освіти в регіоні

20 лютого 2019 - 08:35

На базі Запорізького авіаційного коледжу відбулася регіональна семінар-нарада з обговорення узгодженого проекту Закону України «Про фахову передвищу освіту».  Міністерство освіти і науки проводить серію подібних заходів у 17 містах країни.

В обговоренні законопроекту  взяли участь керівники вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації,  ректори університетів та академій, до структури яких входять коледжі та технікуми.

Державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олена Шикова презентувала  запорізьким освітянам основні положення узгодженого законопроекту, ознайомила з моделлю фахової передвищої освіти, акцентуючи увагу на її пріоритетах і місці в освітньому просторі України.

На думку представників Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, коледжі та технікуми виконують головну мету короткого циклу вищої освіти, тобто надають професійну спеціалізацію, здатну забезпечити випускникам  працевлаштування на відповідному рівні на ринку праці, а також  доступ до отримання ступеня бакалавра. Взаємозв’язок коледжів та університетів дозволяє скоротити термін навчання у закладах вищої освіти та значно покращити якість підготовки фахівців. Професійна ланка повинна постійно розвиватися, ринок праці потребує висококваліфікованого робітника. Заклади освіти, які здійснюють підготовку, повинні змінюватися та модернізувати матеріально-технічну базу відповідно до потреб роботодавця.

Учасники наради долучилися до активного обговорення проекту, висловили власні думки та пропозиції, мали можливість поставити запитання експерту Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН.

Слід відзначити, що цей законопроект регулює суспільні відносини у сфері фахової передвищої освіти, яка спрямована на формування та розвиток освітньої кваліфікації, що підтверджує здатність особи до виконання типових спеціалізованих завдань у певній галузі професійної діяльності, пов’язаних із виконанням виробничих завдань підвищеної складності та/або здійсненням обмежених управлінських функцій, що характеризуються певними змінами умов та потребують застосування положень і методів відповідної науки, і завершується здобуттям відповідної освітньої та/або професійної кваліфікації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни