Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі першокласники та другокласники навчатимуться за стандартами Нової української школи

19 квітня 2019 - 12:24

В опорній школі Долинської громади у с. Розумівка Запорізького району відбулося виїзне засідання розширеної  колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. У роботі колегії взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін,  педагогічні працівники та освітяни, представники органів управління освітою об’єднаних територіальних громад, керівники шкіл-інтернатів та  закладів вищої освіти.

Учасники засідання  обговорили стан реалізації Концепції «Нова українська школа» у закладах загальної середньої освіти області у 2018 році та завдання щодо її подальшого впровадження у 2019/2020 навчальному році.

- З вересня 2018 року  стартувала Нова українська школа. Це наш шлях на довгі роки, це великий виклик нам усім, і  всі разом маємо працювати над змінами, які «проростуть» через усе наше суспільство і дадуть по-справжньому добрі плоди. Всіх  присутніх  на нашому зібранні об’єднує одна важлива місія - відповідальність кожного на своєму місці в межах  повноважень за забезпечення якісної освіти для населення Запорізького краю. Ця відповідальність є особливою: її реалізувати треба сьогодні, зараз і тут – в області, місті, районі, закладі освіти, у класі,  стосовно кожного учня, який сьогодні за партою,  навчити  реалізувати його шанс бути успішним у житті.  Центральну роль у вихованні громадянина, який є особистістю, патріотом та інноватором, має виконувати система загальної середньої освіти – Нова українська школа. Вона має не просто реагувати на зміни, які відбуваються у суспільстві – вона має стати авангардом, рушійною силою цих змін. Держава дуже багато інвестує в розвиток реформи НУШ, але без вашої підтримки, вашої співпраці дуже важко побудувати справді якісну сучасну українську школу, - звернувся до учасників колегії Едуард Гугнін.

Як зазначила Тетяна Озерова, Нова українська школа – це заклад освіти, де дають учням не тільки знання, як це було раніше, а й уміння застосовувати їх у житті, де прислухаються до думки дитини, вчать критично мислити, не боятися висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами. Запровадження першого етапу реформи в початковій школі – надзвичайно відповідальна справа, адже саме тут закладаються підвалини для Нової української школи.

За словами посадовця, в області створено та оснащено 32 інклюзивно-ресурсні центри. Шляхом реорганізації обласної психолого-медико-педагогічної консультації на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти створено обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти. Проведено роботу з архітектурної доступності та розумного пристосування приміщень. За кошти обласного бюджету облаштовано 53 сучасні медіатеки на суму 4 711,100 тис. грн. та 17 ресурсних кімнат на суму 4 000,100 тис. грн.

Одним із пріоритетних питань у закладах освіти є підключення до високошвидкісної мережі Інтернет. Адже у трьох закладах загальної середньої освіти взагалі відсутній доступ до мережі Інтернет, 287  мають доступ до мережі Інтернет менше 30 Мбіт/с, що не дозволяє ефективно ним користуватися.

У державному бюджеті України на 2019 рік передбачено фінансування коштів місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, у тому числі і на забезпечення закладів загальної середньої освіти комп’ютерною технікою та якісним Інтернет-зв’язком.

Згідно з концепцією Нової української школи необхідно створити новий освітній простір, де у класі має бути створено вісім навчальних осередків. Одним із них є осередок художньо-творчої діяльності. Тут учні можуть малювати, ліпити, конструювати, а 3D ручка, 3D принтер та сканер стануть відмінними засобами реалізації покликів креативної та художньо-творчої діяльності.

За кошти державного бюджету в 2019 року заплановано видрук підручників для 2, 6 та 11 класів, створених за новими державними стандартами.

Практично завершено конкурсний відбір електронних версій проектів підручників педпрацівниками закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) і вищої освіти, на базі яких забезпечується надання повної загальної середньої освіти.

Після затвердження переліку Міністерством освіти і науки здійснюватиметься електронне замовлення підручників.

З 2018/2019 навчального року для всіх учнів перших класів усіх шкіл області впроваджується новий Державний стандарт початкової загальної освіти в межах Концепції Нової української школи.

У наступному навчальному році за новим стандартом навчитимуться вже всі першокласники і другокласники України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів