Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область входить до трійки лідерів у рейтингу щодо формування спроможних громад

15 травня 2019 - 15:03

Про це свідчать дані моніторингу, проведеного Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Запорізька область за станом на 13 травня 2019 року знаходиться у трійці лідерів  загальнодержавного рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

За результатами моніторингу Запорізька область упевнено утримує лідерські позиції за такими параметрами:  «Кількість районів в області, де не розпочато процес добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад» (0%), за показником «Перспективні плани (ПП) спроможних громад, затверджені Урядом» (0%), «Площа спроможних громад (об’єднані територіальні громади, міста обласного значення)» (65,2%), «Кількість територіальних громад, що не об’єдналися та не приєдналися» (35,8%). Із 20 районів Запорізької області території чотирьох районів повністю покриті об'єднаними територіальними громадами: Великобілозерського, Оріхівського, Чернігівського та Більмацького, що є найвищим показником по Україні. Території дев’яти районів області покриті громадами понад 50%.

Наразі в регіоні створено 54 об’єднані територіальні громади, з них у 44  перші місцеві вибори вже відбулися, в чотирьох громадах перші та в одній - додаткові вибори відбудуться 30 червня 2019 року.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко підкреслив, що 2019 рік буде ключовим в об’єднанні міст обласного значення. В Україні вже 33 міста обласного значення приєднали до себе суміжні громади, в тому числі і м. Бердянськ Запорізької області.

Урядовець підкреслив, що не всі однаково розуміють принцип добровільності при об’єднанні громад. Для когось він означає можливість уникнути реформи і це помилково. В 2020 році чергові місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі громад і вони відбудуться.

Крім цього, експертами Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International здійснено аналіз стану виконання місцевих бюджетів за січень-березень 2019 року.

У 2019 році прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом мають 806 об’єднаних територіальних громад, з них 44 громади Запорізької області (одне місто обласного значення). Протягом січня-березня 2019 року доходи загального фонду ОТГ (без урахування трансфертів з державного бюджету) склали 8,1 млрд. грн., що становить 13,3% від загального обсягу доходів усіх місцевих бюджетів України.

Більш детально з інформацією щодо децентралізації та аналітичними матеріалами фінансового моніторингу можна за посиланнями:

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?