Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців знайомлять з селянськими героями Північного Приазов’я

16 травня 2019 - 10:41

В обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація монографії Володимира Чопа та Ігоря Лимана «Махновські повстанці Північного Приазов’я 1918-1921 років», яку видано в рамках Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки, що реалізується Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Привітати авторів прийшли видавець Олександр Лазутін, відомий дослідник махновського руху Юрій Кравець, інтелігенція та молодь.

За словами кандидата історичних наук, доцента Володимира Чопа, він ставив за мету на матеріалах архівних і музейних документів, спогадах старожилів, мемуарах учасників подій та фотодокументах приватних колекцій дослідити соціокультурний контекст селянського повстанського руху на Півдні України. На думку науковця, прийшов час вивчати регіоналістику махновського руху, показати його як національний феномен та робити акцент на особливостях визвольної боротьби на Полтавщині, Катеринославщині, Донбасі, Слобожанщині тощо. Військові операції народної армії сягали  Кубані, Північного Кавказу, Калмикії, Курської та Воронезької губерній.

Ключова відмінність наукового пошуку Володимира Чопа та Ігоря Лимана  – вивчення махновського руху як боротьби за національне та соціальне самовизначення, одного з етапів Української революції 1917-1921 років на теренах Запорізького краю. Всупереч радянським міфам  це доводить активну участь наших земляків у національно-визвольному русі початку XX століття.

Книга відкриває чимало забутих та заборонених сторінок історії, зокрема, розповідає про Азовську операцію Нестора Махна. Захоплююча хроніка семиденного походу Гуляйпільщиною, Бердянщиною та Пологівщиною описує мужність та високе бойове мистецтво українських воїнів. Селянське військо завдало нищівної поразки переважаючим силам Червоної армії. Наступного тижня за ініціативи обласної влади на згадку про ті героїчні події в с. Федорівка Пологівського району відкриють меморіальну дошку.

У подальших планах дослідників – видання українською мовою кількох книг про Н.Махна, які вперше побачили світ у Парижі, увічнення та широка популяризація пам’яті народних героїв.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області