Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітні заклади Запорізької області готують до нового навчального року

9 липня 2019 - 13:30

Під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулась Координаційна рада з питань впровадження реформи у сфері освіти. На прямому зв’язку із представниками Уряду перебували тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Елла Слепян, заступник голови ОДА Едуард Гугнін, директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова та керівники відповідних підрозділів.

- Інвестиція в освіту, забезпечення доступу кожної дитини до дитячого садочка, якісної середньої освіти, якісної і ефективної професійної і вищої освіти – виключний пріоритет Кабінету Міністрів. І це має стати таким же пріоритетом для місцевих керівників. Цього року за принципами Нової української школи навчатимуться вже 1 млн дітей. Важливо, що дітям подобається навчатися в новому середовищі. Тож, його треба підтримувати і розвивати. Загальний обсяг державних інвестицій тільки в НУШ вже перевищив 7 млрд грн, - наголосив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр нагадав, що реформа освіти передбачає вирішення цілого спектра питань: ліквідацію черги до дитячих садочків у 2020 році, матеріальне забезпечення шкіл, впровадження нових технологій у професійно-технічному навчанні. Окремо очільник Уряду торкнувся питання створення центрів інклюзивної освіти.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Запорізькій області з державного бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році виділено субвенцію  50109,5 тис. грн. За оперативними даними, станом на 1 липня, придбано 302 одиниці дидактичних матеріалів на суму 126,22 тис. грн; 110 одиниць сучасних меблів на суму 194,451 тис. грн; сім одиниць комп’ютерного обладнання та відповідного мультимедійного контенту на суму 43,6 тис. грн; 7822 особи підвищили кваліфікацію.

Також області було виділено субвенцію з державно бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, у сумі 55802,3 тис. грн. На засадах співфінансування в області було придбано шкільні автобуси та спеціальні автомобілі на суму 23179,9 тис. грн. Також за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету розподілено кошти (32622,4 тис. грн) на придбання персональних комп’ютерів та послуг з доступу до інтернету закладів загальної середньої освіти.

Наприкінці 2018 року було розподілено резерв коштів освітньої субвенції з державного бюджету. На закупівлю україномовних дидактичних матеріалів для закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин виділено 5537,7 тис. грн; на оснащення закладів середньої освіти засобами навчання та обладнанням для кабінетів природничо-математичних предметів – 7043,3 тис. грн.

У всеукраїнському експерименті Міністерства освіти і науки України  щодо розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти беруть участь чотири пілотні школи: Дніпрорудненська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Талант», Запорізька загальноосвітня школа I-III ступенів № 91, Бердянська гімназія № 3 «Сузір’я» та Кушугумський навчально-виховний комплекс – гімназія «Інтелект». Ці заклади загальної середньої освіти будуть забезпечувати пілотування Державного стандарту в 3-х класах області в 2019/2020 навчальному році.

Обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів і молодших спеціалістів у 2019 році для закладів професійної (професійно-технічної) освіти та закладів освіти інших типів Запорізької області складає 5164 особи.

У Запорізькій області створено 32 інклюзивно-ресурсних центрів, у яких проводиться комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дітей.

За період з 2017 по 2019 роки мережа закладів освіти з інклюзивними класами (групами) розширилася у дошкільній освіті з 12 садочків, 15 груп, 45 дітей до 49 садочків, 65 груп, 145 дітей. У загальній середній освіті – з 47 шкіл, 78 класів, 154 дітей до 178 шкіл, 454 класів, 703 дітей.

У 2018/19 навчальному році в області, функціонує 178 закладів загальної середньої освіти з інклюзивною формою навчання, в яких у 454 інклюзивних класах навчається 703 дитини з особливими освітніми потребами та 49 закладів дошкільної освіти, де у 65 групах організовано навчання за інклюзивною формою для 145 дітей.

Підсумовуючи засідання Координаційної ради, Володимир Гройсман доручив прискорити підготовку до нового навчального року, особливо у питаннях, що стосуються матеріального забезпечення шкіл, закладів профтехсвіти, підключень до мережі інтернет та комплектації підручниками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області