Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Освітні заклади Запорізької області готують до нового навчального року

9 липня 2019 - 13:30

Під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулась Координаційна рада з питань впровадження реформи у сфері освіти. На прямому зв’язку із представниками Уряду перебували тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Елла Слепян, заступник голови ОДА Едуард Гугнін, директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова та керівники відповідних підрозділів.

- Інвестиція в освіту, забезпечення доступу кожної дитини до дитячого садочка, якісної середньої освіти, якісної і ефективної професійної і вищої освіти – виключний пріоритет Кабінету Міністрів. І це має стати таким же пріоритетом для місцевих керівників. Цього року за принципами Нової української школи навчатимуться вже 1 млн дітей. Важливо, що дітям подобається навчатися в новому середовищі. Тож, його треба підтримувати і розвивати. Загальний обсяг державних інвестицій тільки в НУШ вже перевищив 7 млрд грн, - наголосив Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр нагадав, що реформа освіти передбачає вирішення цілого спектра питань: ліквідацію черги до дитячих садочків у 2020 році, матеріальне забезпечення шкіл, впровадження нових технологій у професійно-технічному навчанні. Окремо очільник Уряду торкнувся питання створення центрів інклюзивної освіти.

За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, Запорізькій області з державного бюджету на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у 2019 році виділено субвенцію  50109,5 тис. грн. За оперативними даними, станом на 1 липня, придбано 302 одиниці дидактичних матеріалів на суму 126,22 тис. грн; 110 одиниць сучасних меблів на суму 194,451 тис. грн; сім одиниць комп’ютерного обладнання та відповідного мультимедійного контенту на суму 43,6 тис. грн; 7822 особи підвищили кваліфікацію.

Також області було виділено субвенцію з державно бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти, у сумі 55802,3 тис. грн. На засадах співфінансування в області було придбано шкільні автобуси та спеціальні автомобілі на суму 23179,9 тис. грн. Також за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету розподілено кошти (32622,4 тис. грн) на придбання персональних комп’ютерів та послуг з доступу до інтернету закладів загальної середньої освіти.

Наприкінці 2018 року було розподілено резерв коштів освітньої субвенції з державного бюджету. На закупівлю україномовних дидактичних матеріалів для закладів загальної середньої освіти з навчанням мовами національних меншин виділено 5537,7 тис. грн; на оснащення закладів середньої освіти засобами навчання та обладнанням для кабінетів природничо-математичних предметів – 7043,3 тис. грн.

У всеукраїнському експерименті Міністерства освіти і науки України  щодо розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної середньої освіти беруть участь чотири пілотні школи: Дніпрорудненська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів «Талант», Запорізька загальноосвітня школа I-III ступенів № 91, Бердянська гімназія № 3 «Сузір’я» та Кушугумський навчально-виховний комплекс – гімназія «Інтелект». Ці заклади загальної середньої освіти будуть забезпечувати пілотування Державного стандарту в 3-х класах області в 2019/2020 навчальному році.

Обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів і молодших спеціалістів у 2019 році для закладів професійної (професійно-технічної) освіти та закладів освіти інших типів Запорізької області складає 5164 особи.

У Запорізькій області створено 32 інклюзивно-ресурсних центрів, у яких проводиться комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дітей.

За період з 2017 по 2019 роки мережа закладів освіти з інклюзивними класами (групами) розширилася у дошкільній освіті з 12 садочків, 15 груп, 45 дітей до 49 садочків, 65 груп, 145 дітей. У загальній середній освіті – з 47 шкіл, 78 класів, 154 дітей до 178 шкіл, 454 класів, 703 дітей.

У 2018/19 навчальному році в області, функціонує 178 закладів загальної середньої освіти з інклюзивною формою навчання, в яких у 454 інклюзивних класах навчається 703 дитини з особливими освітніми потребами та 49 закладів дошкільної освіти, де у 65 групах організовано навчання за інклюзивною формою для 145 дітей.

Підсумовуючи засідання Координаційної ради, Володимир Гройсман доручив прискорити підготовку до нового навчального року, особливо у питаннях, що стосуються матеріального забезпечення шкіл, закладів профтехсвіти, підключень до мережі інтернет та комплектації підручниками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я