Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До 15 серпня громади можуть звернутися за субвенцією на забезпечення житлом дітей-сиріт

23 липня 2019 - 08:37

Уряд опублікував Порядок та умови надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Як повідомила Асоціація міст України, у 2019 році субвенція з державного бюджету за цим напрямком спрямовується на нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків, житла для дитячих будинків сімейного типу, капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, яке перебуває в комунальній власності; придбання житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей; виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання житла для зазначеної категорії осіб; рецензування звітів про оцінку житла, яке купується на вторинному ринку; розроблення проєктної документації на нове будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків.

Основним нововведення Порядку є право дітей, які позбавлені батьківського піклування, отримали житло. Окрім дітей-сиріт житлом забезпечуватимуться і діти, позбавлені батьківського піклування. Тобто під дію порядку підпадають: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та особи з їх числа.

Надано право також отримувати грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання житла.

Діти, які виявили бажання отримати грошову компенсацію з метою отримання допомоги у придбанні житла, звертаються із заявою до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Заяву про придбання або про виплату грошової компенсації дитина особисто подає до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку. Грошова компенсація може бути використана на придбання житлового приміщення в прийнятих в експлуатацію житлових будинках у будь-якій адміністративно-територіальній одиниці в межах області протягом одного року з дня зарахування коштів на спеціальний рахунок в уповноваженому банку. Житло купується шляхом укладення договору купівлі-продажу. Договором передбачається накладення заборони на відчуження такого житла протягом десяти років.

Органи місцевого самоврядування самостійно визначають розпорядника коштів субвенції. Передбачено створення місцевої комісії при виконкомі та РДА для формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування субвенції.

Рішення щодо визначення відповідних об’єктів та заходів приймаються та оформлюються місцевою комісією – до 15 серпня; обласною комісією – до 1 вересня.

Гранична вартість житла для ДБСТ визначається з розрахунку на десять дітей і двох батьків-вихователів з урахуванням таких нормативів:

  • 21 кв м загальної площі на кожну дитину та кожного з батьків-вихователів;
  • 10 кв м загальної площі на сім’ю;
  • 10 кв м жилої площі на кожну дитину з інвалідністю.

Право на отримання житла за рахунок субвенції або грошової компенсації відповідно до Порядку та умов за власним вибором мають діти в порядку черговості взяття на квартирний облік. Додаткові витрати за купівлю, оформлення житла та сплату податків, зборів, платежів сплачуватиме орган місцевого самоврядування.

Витрати, пов’язані з купівлею, оформленням права власності на житло та сплатою передбачених законодавством податків, зборів, платежів здійснюватимуться за рахунок коштів бюджету розпорядника нижчого рівня.

Наголошуємо, пропозиції з використання субвенції можна подати обласній комісії лише до 15 серпня.

 

За матеріалами Урядового порталу

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн