Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Туринок: «Ми прийшли зламати систему хронічних проблем. Моя позиція проста та зрозуміла: потрібно боротися не з наслідками, а з причинами»

7 вересня 2019 - 13:45

Новопризначений голова облдержадміністрації Віталій Туринок провів першу нараду з керівництвом міста Запоріжжя та очільниками підрозділів обласної влади, правоохоронних органів та профільних служб на який розглянуті питання виконання доручень Президента України Володимира Зеленського, що булі надані під час візиту голови держави.

Зокрема, йшлося про технічний стан недобудованих мостових переходів через р. Дніпро, завершення будівельних робіт у міжнародному аеропорту «Запоріжжя», порядок руху великовагового транспорту на мостах Преображенського, стан рухомого складу міського транспорту та оснащення його кондиціонерами, боротьбу з наркоторговцями, нелегальними ломбардами та гральними закладами, поширення амброзії, порушення вимог екологічного законодавства місцевими підприємствами.

Віталій Туринок зазначив, що наразі входить у курс справ життєдіяльності області, аби мати уявлення про реальний стан справ.

Доповідаючи по першому питанню щодо недобудованих мостів начальник Служби автомобільних доріг у Запорізькій області Андрій Івко окреслив план виконаних та запланованих робіт по цьому об’єкту. Головне завдання зараз – скорегувати існуючий проект. Наразі вже завершені та оплачені всі інженерні вишукування, обстежено всі побудовані споруди та конструкції автотранспортної магістралі. Складено звіти з висновками щодо можливості продовження будівництва об’єкту, при усуненні незначних дефектів на об’єктах. Виконані роботи з науково-технічного супроводу, роботи з визначення кошторисної вартості будівництва споруд, з урахуванням виконаних обсягів робіт. Оновлено технічні умови на перевлаштування інженерних комунікацій. Триває оновлення технічних умов на електропостачання об’єкту. Завершити процедуру корегування проекту відповідно до графіка планується вже у цьому році.

Очільник області наголосив, що терміни будівництва першої черги мостових переходів завеликі. Тому закликав всіх, хто долучений до процесу максимально оперативно виконувати всі поставлені завдання.

 - На цьому об’єкті вже ніхто не дозволить тягнути час. Коректування проекту, погодження в Кабінеті міністрів, оголошення міжнародних торгів – все має тривати стисло. Будь-яка допомога з мого боку та з боку запорізьких народних депутатів буде забезпечена. Чому будівництво було зупинене, чому мости стали пам’ятником корупції - цим нехай займаються правоохоронці. Нам всім, повторюю, не треба робити на цьому піар, нам потрібно добувати якісно та вчасно. Тому вимагаю від вас надати мені покроковий детальний план виконання всіх заходів, чіткі строки та відповідальних за виконання, - заявив Віталій Туринок.  

Міський голова Запоріжжя Володимир Буряк доповів про стан будівельних робіт у міжнародному аеропорті «Запоріжжя». Цілісний майновий комплекс повністю буде завершено до кінця 2019 року, а до Дня міста вже завершать ремонт на злітно-посадковій смузі зі штучним покриттям. Усі роботи тривають за графіком. Також посадовець доповів про стан і оновлення складу міського транспорту. За його словами, наразі парк нараховує 54 трамваї, близько 100 автобусів та понад 30 тролейбусів. Запоріжжя є одним із трьох міст в Україні, яке має ліцензії на виготовлення трамваїв. У найближчі роки буде поступово  оновлюватися автопарк, таким чином буде повністю вирішено питання недостатньої кількості перевізників. Щодо кондиціонерів міський голова зазначив, «Запоріжелектротранс» оголосило процедуру закупівлі кондиціонерів в системі «PROZORRO» по автобусним маршрутам №17,18,29,38,39,56,59,72,94. До червня 2020 року перша партія систем кондиціонування вже буде встановлена. До кінця поточного року за рахунок власних коштів КП «Запоріжелектротранс» буде встановлено кондиціонери у двох муніципальних автобусах.  

Т.в.о. начальника ГУ Національної поліції у Запорізькій області Костянтин Гребенюк поінформував присутніх про боротьбу з наркоторговцями та нелегальними гральними закладами та ломбардами.

Керівник регіону вважає, що зусилля правоохоронців на цьому напрямку є недостатніми.

 - Дуже добре, що є статистика. Але ні Президенту, ні мені не потрібно ії раз за разом озвучувати. Ми всі тут живемо та бачимо, що відбувається. У нас є діти і ніхто не хоче, аби його діти потрапили у вашу статистику. Ви ловите тих, хто споживає. А питання в тому, хто організовує та контролює, як кажуть «кришує». На жаль, наразі запорізькі силовики не готові дати відповіді на це питання. Якщо ви не дослухаєтесь до нас, ми будем говорити з іншими людьми. Це питання до системи. Саме зараз з’явилася можливість позбутися цих ганебних явищ, - впевнений голова облдержадміністрації.

Заслуховуючи звіт представників Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації та Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Віталій Туринок дійшов висновку, що потрібно вибудовувати нову дорожню карту боротьби з забруднювачами довкілля.

 - Потрібно робити правдиві дослідження стану навколишнього середовища. Ми повинні розуміти, хто саме і як забруднює атмосферу чи воду. Аби потім не було можливості у дійсно винних уникати відповідальності в судах. Я бував за кордоном, бачив металургійні підприємства в Європі, там можна жити та дихати тим повітрям. А у нас ми стикаємось з шантажем від підприємств, які кажуть, що якщо ви нас будете жорстко контролювати та карати, ми зупинимо виробництво та виведемо працівників на вулиці. Чому в Європі це працює, а у нас ні? Ми повинні зробити все необхідне, аби вирішити і цю проблему, - заявив Віталій Туринок.

Підсумовуючи нараду голова облдержадміністрації закликав всіх, хто налаштований до вирішення проблем регіону консолідувати свої зусилля задля їх вирішення.  

 - Ми прийшли зламати цю систему хронічних проблем Запорізького краю. Впевнений, що це можливо зробити. Настав час зрушити з цієї мертвої точки. Якщо, я не був би в цьому впевнений, то не погодився б очолити регіон. Мені не потрібна «показуха» від вас. Потрібно, аби люди відчули позитивні зміни. Моя позиція проста та зрозуміла: потрібно боротися не з наслідками, а з причинами, - ще раз наголосив Віталій Туринок.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі