Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розглядається можливість відкриття курсів албанської мови для національних спільнот

11 вересня 2019 - 15:27

Сьогодні заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін провів зустріч із заступником директора Національного агентства діаспори  Міністерства з питань діаспори  Республіки Албанія Дрітаном Деліджи, начальником відділу Національного агентства діаспори Міністерства з питань діаспори  Республіки Албанія Елтоном Калємі та Почесним консулом Республіки Албанія Шахіном Омаровим.

Сторони обговорили питання взаємодії місцевої влади, громади та албанської національної спільноти у Приазовському районі.

– Ми зустрічалися з Почесним консулом не так давно і вже тоді було зазначено, що для нас, як багатонаціональної області, важливо приділяти достатньо уваги проблемам, що виникають у національних спільнот. Тоді в серпні ви їздили в Приазовський район, щоб на власні очі пересвідчитися, як живуть албанці у трьох селах. Думаю, ви побачили, що в албанців там створено умови для розвитку албанської культури та недопущення втрати національної самобутності, – підкреслив Едуард Гугнін.

Заступник директора Національного агентства діаспори Міністерства з питань діаспори  Республіки Албанія Дрітан Деліджи повідомив, що в Республіці Албанія лише у 2017 році було створено Міністерство діаспор. Саме з того часу почалась активна робота представників Міністерства у країнах, де проживають албанці. Головна мета їхньої роботи – об’єднати діаспору по всьому світу, показати багату албанську культуру місцевим жителям країн, де вони проживають.

– Для реалізації мети та завдань у нас працюють певні програми. В Україні албанці компактно проживають у Приазовському районі вашої області  у селах Дівнинське, Гамівка, Георгієвка та в селі Каракурт на Одещині. В останньому ми вже почали запроваджувати програму в галузі культури і вона демонструє успішні результати. Так, ми  хотіли б відкрити навчальний клас чи курс вивчення албанської мови у Запорізькій області. Викладачів ми привеземо з Албанії, – повідомив Дрітан Деліджи.

Едуард Гугнін запевнив, що обласна влада завжди підтримує освітні ініціативи і буде сприяти реалізації цього задуму.

– Ми можемо зробити курси на базі Запорізького національного університету, Мелітопольського державного чи  Бердянського педагогічного університету. Майданчиків для лекторіїв у нас багато. Вважаю, що потрібно правильно обрати місце, щоб  у жителів тих же приазовських сіл була можливість зручно добиратися до класу, – зазначив Едуард Гугнін.

Албанська делегація також здійснила робочу поїздку до Приазов’я, де поспілкувалася з місцевими жителями та посадовцями.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей