Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародний проєкт допомагає виробникам та переробникам черешні розширити ринок збуту

12 вересня 2019 - 14:30

Семінар на тему «Післязбиральна доробка черешні» відбувся у Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Мелітопольської міської ради. Захід  проведено Запорізькою торгово-промисловою палатою та проєктом Міжнародного Торгового Центру (ІТС) для малих і середніх виробників та переробників свіжих овочів і фруктів Запорізької області за фінансової підтримки Уряду Швеції. У роботі семінару взяв участь заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький.

Як повідомив Олександр Ясинецький, площа черешневих садів в області становить 2,3 тисячі гектарів, а обсяги виробництва - понад 11 тисяч тонн. Загалом у регіоні знаходиться 25% усіх черешневих насаджень у країні. За цим показником область посідає перше місце в Україні. Основна частина врожаю черешні традиційно вирощується у господарствах населення, частка вирощування у сільгосппідприємствах становить 20%. Черешню вирощують у Бердянському, Василівському, Веселівському, Запорізькому, Мелітопольському, Михайлівському, Оріхівському, Приазовському, Якимівському районах. Серед них найбільшим виробником черешні є Мелітопольський район. У сільськогосподарських підприємствах району на площі 1,2 тисячі гектарів щорічно виробляється 1,3 тисячі тонн черешні. Це найвищі показники в області. Нині у сільгосппідприємств, що вирощують черешню, через втрату частини ринку збуту існує проблема з реалізацією продукції за межі України.

Олександр Ясинецький висловив сподівання, що семінар «Післязбиральна доробка черешні» допоможе нашим малим і середнім виробникам та переробникам черешні у наступному році підвищити конкурентоспроможність, інтегруватися в національні та глобальні ланцюжки створення доданої вартості, відкрити доступ до нових ринків з фокусом на ринки ЄС.

У свою чергу міжнародний консультант проєкту ІТС  Харм Ферпаален ознайомив виробників області та експортерів черешні з системою міжнародних правил і принципів її післязбиральної доробки, транспортування, складування, навантаження та розвантаження. Також він допоміг виробникам Запорізької області підвищити кваліфікацію і сформувати у них розуміння відповідальності за забезпечення виробництва свіжої продукції належної експортної якості.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ