Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області стартувала ялинкова кампанія - 2019/2020

25 листопада 2019 - 11:45

foto

Незабаром різдвяні та новорічні свята. В кожній сім'ї по-своєму готуються до цих свят, але незмінною традицією залишається прикрашання оселі ялинкою  живою чи штучною.

 Як повідомили в Запорізькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства, для забезпечення  різдвяними деревцями лісівники заздалегідь створюють плантації «новорічних ялинок», за якими ведеться догляд до моменту їх заготівлі, а потім на цих ділянках знову вирощуються хвойні або інші декоративні дерева для озеленення населених пунктів. Частково новорічні деревця заготовляють при проведенні у лісових насадженнях рубок догляду –для освітлення чи прочисток без шкоди лісу. У цьому випадку вилучаються ослаблені, які відстали в рості деревця, з гілок яких, як правило, виготовляють різдвяні букети та віночки.  

Державна лісова охорона попереджає, що за незаконно вирубане або пошкоджене дерево хвойних порід віком до 41 року до ступеня припинення росту діаметром до 10 сантиметрів треба буде відшкодувати державі 498 грн, до 14 см – 878 грн. Тобто, чим більший діаметр пенька незаконно зрубаного дерева, тим більше відшкодування та ще й штраф від 510 грн.

У разі, коли шкода, завдана навколишньому природному середовищу, перевищить суму 19210 грн, наступає кримінальна відповідальність, яка передбачена ст. 246. КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу).

Цього року державними лісогосподарськими підприємствами України заплановано реалізувати понад 500 тис. шт. новорічних ялинок.

Громадяни можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах. Це буде значно дешевше ніж на ялинкових базарах. Окрім цього, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.

Новорічні ялинки будуть маркуватися спеціальними уніфікованими засобами: самоклейними етикетками та пластмасовими бирками-стяжками.Вони містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. Перевірити походження ялинки можна, ввівши номер з бирки або етикетки, що прикріплена до ялинки, на сайті open.ukrforest.com. Відсутність інформації може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Також для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблений додаток для Android (yalynka.info). У цьому додатку покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби