Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У запорізьких громадах напрацьовують досвід використання жіночого потенціалу в процесах децентралізації

3 грудня 2019 - 14:18

У Запоріжжі відбувся регіональний форум «Голос жінок за мир, ґендерну рівність та інклюзивність у місцевому розвитку». Його мета - озвучити проблеми та пріоритети в сфері ґендерної рівності та прав людини в громадах,  поділитися досвідом партнерства та адвокації з місцевими органами влади, спрямованим на зміну місцевих політик та стратегій.

У роботі форуму взяли участь члени груп самодопомоги та мобілізаторки громад, представниці Українського жіночого фонду, організацій громадянського суспільства, зокрема організацій-партнерів структури ООН Жінки, представники облдержадміністрацій Донецької, Луганської та Запорізької областей,  місцевих органів влади цільових громад цих регіонів, а також Херсонської, Волинської, Чернівецької та Сумської областей. Участь у заході також взяли заступниця голови облдержадміністрації Марина Кудерчук та керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

ООН Жінки в Україні за підтримки урядів Норвегії, Данії та Європейського Союзу в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру працює у партнерстві з регіональними та місцевими органами влади Донецької, Луганської та Запорізької областей задля збільшення участі жінок у процесах розвитку, розбудови миру та відновлення.

- На сьогодні у Запорізькій області створено 58 об’єднаних територіальних громад і кожна громада – це окрімий успіх. Із 20 районів  області території чотирьох  повністю покриті об'єднаними територіальними громадами: Великобілозерського, Оріхівського, Чернігівського та Більмацького, що є найвищим показником по Україні. Запорізька область упевнено утримується серед лідерів та посідає почесне місце серед інших регіонів України. Вкрай важливою наразі є робота в цих громадах. Адже майже всі вони після об’єднання стикнулися з низкою гострих проблем:  недостатнім розвитком ринку соціальних, освітніх та медичних послуг; недостатнім рівнем економічного розвитку, відсутністю генеральних планів територій, поганим станом доріг та інфраструктури, ростом безробіття, особливо серед молоді та жінок тощо. Незважаючи на це, ми впевнені, що для розвитку та благополуччя цих громад важливим є залучення жіночого потенціалу та співпраця з громадськими організаціями, міжнародними партнерами та місцевими активістами. Саме тому Запорізька обласна державна адміністрація та інші державні органи підтримують курс України та беруть активну участь у просуванні жіночого потенціалу в процесах децентралізації, регіонального та місцевого розвитку, а також запуску ініціатив, спрямованих на допомогу та підтримку жінок та інших уразливих груп. Сьогодні ми робимо це в партнерстві з національними та місцевими жіночими організаціями та за підтримки структури ООН Жінки в Україні. Починаючи з 2018 року ми впроваджуємо гендерну політику в п’яти   громадах Запорізької області. Це перші пілотні громади, які,  сподіваюся, стануть прикладом для решти громад Запорізької області у напрямку реалізації національних зобов’язань щодо  рівних прав жінок та чоловіків, - зазначила у своєму виступі Зінаїда Бойко.

Учасники форуму обмінялися думками щодо національних пріоритетів та плану дій з упровадження ґендерних аспектів у реформу децентралізації; поділилися досвідом  мобілізації громад на посилення рівноправного та інклюзивного місцевого розвитку та сприяння безпеці громад, залучення місцевих механізмів із забезпечення ґендерної рівності тощо.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака