Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області до контрактування з НСЗУ готові понад 70 % спеціалізованих медичних закладів

16 січня 2020 - 14:33

Сьогодні, 16 січня, в облдержадміністрації відбувся брифінг з питань підготовки Запорізької області до укладення договорів з НСЗУ в рамках впровадження програми медичних гарантій з 2020 року. Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров, директорка Східного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Наталія Будяк,  а також директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко.

− Закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування. Ми розуміємо свою роль та завдання у реформі. Трансформація системи охорони здоров’я неминуча і все, що необхідно зробити – активно впроваджувати її, щоб наші пацієнти отримували медичні послуги якісно та своєчасно. Ми робимо усе, щоб повністю підготувати спеціалізовані медичні заклади до впровадження Програми медичних гарантій, до контрактування з НСЗУ. Чітко розуміємо наше завдання — зробити лікарні привабливими та для пацієнтів і для медиків. Тож, формуємо систему охорони здоров’я в області, орієнтовану на пацієнта і саме туди вкладаємо кошти. Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування, − зазначив Іван Федоров.

Учасники брифінгу розповіли про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні. Наголошувалося, що всі спеціалізовані медичні заклади у Запорізькій області мають бути готові до контрактування з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Лише за цієї умови з 1 квітня ці заклади зможуть отримати державні кошти за Програмою медичних гарантій.

− Субвенцію для спеціалізованої медичної допомоги у 2020 році не передбачено, тож заклади регіону повинні вже сьогодні автономізуватися, комп’ютеризуватися та під’єднатися до електронної системи охорони здоров’я. Загальна готовність спеціалізованих медичних закладів Запорізької області до контрактування з НСЗУ (за показниками автономізація, комп’ютеризація та підключення до ЕСОЗ) – близько 72 %. Це - 7 місце серед регіонів України. У Запорізькій області автономізовано майже 80 % закладів вторинки. З них комп'ютеризовано – майже 50 %. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) – близько 90 %, під'єднано до МІС − понад 92 % спеціалізованих медичних закладів, − зазначила Наталія Будяк.

В свою чергу, директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко наголосила на тому, що трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме він з його потребами та інтересами повинен бути в центрі системи охорони здоров’я. Окрему увагу вона звернула на те, що з 1 квітня у повному обсязі запрацює Програма медичних гарантій − перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. 

− Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків − укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, − зазначила Тетяна Бойко. 

Також в рамках робочого візиту до  Запоріжжя представниками Національної служби здоров’я України та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» буде проведено робочі наради із власниками медичних закладів та головними лікарями.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також