Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Надання якісних соціальних послуг для населення повинно починатися на рівні громад

21 січня 2020 - 14:21

Сьогодні, 21 січня, у Запорізькій області з робочою поїздкою перебуває міністр соціальної політики України Юлія Соколовська та заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Керівники міністерства відвідали Веселівську громаду, де ознайомилися з роботою Центру надання адміністративних послуг та провели нараду «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». У заходах також взяв участь перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров.

Під час наради посадовці, фахівці органів соціального захисту, представники громади обговорили актуальні питання надання соціальних послуг в громадах в рамках децентралізації, аспекти фінальної точки проведення децентралізації, питання взаємодії мешканців районів та представників влади, надання соціальних виплат та матеріальної допомоги, соціальні послуги та супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, питання захисту прав дитини на місцях тощо.

Як зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Іван Федоров, наразі площа територій ОТГ становить майже 80% від загальної площі території Запорізької області. На сьогодні в регіоні вже створено 61 ОТГ,   і громади активно працюють у напрямку покращення якості соціальних послуг.

− Наше завдання – врахувати інтереси громад регіону та створити базу ефективної та доступної мережі надання публічних послуг. На сьогодні в Запорізькій області функціонує 42 ЦНАПи, 16 з яких створені в ОТГ. Найкраща практика організації соціального захисту мешканців ОТГ є в Комиш-Зорянській селищній ОТГ, Великобілозерській, Преображенській сільській ОТГ. Яскравий приклад сучасного ЦНАПу, що відповідає європейським нормам, ми бачили сьогодні у Веселівській ОТГ, − зазначив Іван Федоров.

У Запорізькій області в межах проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Міністерством соціальної політики за підтримки Світового банку, здійснюється  технічна підтримка 24 об’єднаних територіальних громад.

Впроваджується в дослідно-промислову експлуатацію програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада», в якому вже працюють Берестівська, Веселівська, Комиш-Зорянська та Смирновська ОТГ. Інші громади опрацьовують організаційні та технічні питання підключення.

Як зазначила міністр соціальної політики України Юлія Соколовська, роботи у  цьому напрямку будуть продовжені.

− Реформа децентралізації рухається швидко, тому люди повинні отримувати якісні соціальні послуги. Ми сьогодні ознайомились з роботою ЦНАПу у Веселівській громаді та управління соціального захисту населення райдержадміністрації. Ми бачимо перші результати, коли люди на місцях можуть подати та отримати всі документи в одному місці. Такий досвід необхідно поширити всією країною. Проєкт Світового банку щодо закупівлі техніки для ЦНАПів буде продовжено. Якісний сервіс мають отримувати люди, які проживають на всій території країни. Щодо надання соціальних послуг, далеко не всюди є розуміння самої соціальної послуги. Наразі ми працюємо над цим питанням, розробляємо необхідний пакет документів, − зазначила під час наради Юлія Соколовська.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко наголосив на важливості надання якісних соціальних послуг у громадах через створення сучасних ЦНАПів на територіях. Також він відзначив необхідність тісної взаємодії роботи громад та районних державних адміністрацій.

Довідково.

Проєкт «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» впроваджується Міністерством соціальної політики України за сприяння Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

Проєкт сприятиме успішному проведенню соціальних реформ, які спрямовані на зменшення рівня бідності та підвищення соціальної захищеності найбільш уразливих верств населення.

В рамках реалізації заходів проєкту передбачається забезпечення розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у сфері соціального захисту населення, побудова нової моделі надання соціальної підтримки населенню, реформування інституту соціального інспектора, виведення сімей із бідності та стимулювання їх до економічної незалежності, реформування дитячих інтернатних закладів, підвищення ролі громади у забезпеченні соціальних потреб та інше.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.