Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада визначає шляхи розв’язання проблемної ситуації на підприємстві «Кремнійполімер»

4 лютого 2020 - 13:03

На Запорізькому державному підприємстві «Кремнійполімер» склалася складна ситуація щодо подальшого зберігання хімічно-небезпечних речовин, зокрема − хлору. До того ж, на підприємстві триває процедура ліквідації, є накопичені борги за спожиту електроенергію та з виплати заробітної плати, майно та рахунки підприємства знаходяться під арештом. Шляхи вирішення ситуації, що склалася на ЗДП «Кремнійполімер», обговорили учасники засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області, яке провів заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов.

Начальник ГУ ДСНС України у Запорізькій області Олексій Лепський повідомив, що до ГУ ДСНС України у Запорізькій області надійшло звернення від колишніх працівників підприємства щодо сприяння вирішення питання захисту державного майна підприємства та прискорення процесу передачі майнового комплексу ЗДП «Кремнійполімер» до сфери управління Фонду державного майна України. За інформацією заявників, у зв’язку з припиненням процедури санації та банкрутства на ЗДП «Кремнійполімер» склалося важке фінансове становище, що привело до невиконання підприємством заходів з забезпечення техногенної та пожежної безпеки.

Фахівці ГУ ДСНС України у Запорізькій області спільно з співробітниками Служби безпеки України та Державної екологічної інспекції взяли участь в огляді фактичного залишку небезпечних речовин та особливо небезпечних хімічних речовин, які зберігаються на території підприємства. Оглядом було встановлено зберігання хімічно-небезпечних речовин у загальній кількості близько 455 тонн.

Протягом 2019 року представники Головного управління ще кілька разів намагалися здійснити перевірку ЗДП «Кремнійполімер». Але у зв’язку з відсутністю уповноваженої особи підприємства були вимушені скласти акти стосовно неможливості здійснення заходу державного нагляду.

Як повідомив начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Запорізькій області Євген Соловйов, 31.01.2020 року представники Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, Запорізької місцевої комісії ТЕБ та НС прибули на ЗДП «Кемнійполімер». З метою перевірки стану зовнішнього водопостачання, яке має використовуватися під час ліквідації надзвичайної ситуації, Головним управлінням ДСНС було залучено три одиниці спеціальної техніки та автомобіль радіаційного та хімічного захисту.

Під час огляду комісією встановлено низку порушень: відсутність засобів для виявлення витоку хлору (газоаналізаторів) з ємностей; танки для зберігання хлору вичерпали терміни експлуатації; прилади вимірювальної апаратури (тиску) в наявності, але відповідну перевірку не проходили; система зрошення хлорної хвилі знаходиться у непрацездатному (розібраному) стані. Фактичну кількість хлору на час огляду встановити не було можливим у зв’язку з відсутністю матеріалів щодо обліку даної речовини на підприємстві.

Тимчасово виконуючий обов’язки директора ЗДК «Кремнійполімер» Володимир Суліма повідомив, що на підприємстві знаходиться близько 5-7 тонн газообразного хлору. Підприємство знаходиться в стані ліквідації, на сьогодні завод не працює, відсутня його охорона та технічний персонал, на майно та рахунки накладено арешт.

Після обговорення цього питання вирішено прийняти низку заходів щодо недопущення ускладнення ситуації. Як наголосив Андрій Антонов, по-перше, необхідно провести точні розрахунки вартості щодо придбання необхідних обсягів рідкого натрію для перероблення хлору у гіпохлорит натрію, який може бути використаний для знезаражування питної води. Будуть розглянуті можливості виділення коштів з обласного бюджету для вжиття відповідних заходів. Також розглянута можливість звернення до ТОВ «Запорізький титаномагнієвий комбінат» із проханням надання консультативної підтримки у вирішенні даного питання шляхом залучення відповідних фахівців підприємства. Головному управлінню ДСНС України у Запорізькій області доручено здійснити перевірку стану пожежної, техногенної безпеки складу із зберігання хлору відповідно до чинного законодавства. Також прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо сприяння у вирішенні ситуації, яка на сьогодні склалася на Запорізькому державному підприємстві «Кремнійполімер».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей