Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіони закликали активізувати роботу щодо створення патронатних сімей

18 лютого 2020 - 16:20

Відбулась Всеукраїнська селекторна нарада з представниками облдержадміністрацій щодо питання утримання дітей в дитячих будинках та динаміки розвитку патронатних сімей.

Захід відбувся за участю Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, заступника Міністра соціальної політики Олега Коваля та заступника Міністра охорони здоров’я Дмитра Луфера.

Запорізьку область представили директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова, начальниця Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва та фахівці структурних підрозділів.

− У результаті медичної реформи будинки дитини, у яких перебувають діти до 4 років, будуть трансформовані. Вони не зникнуть, а стануть суто медичними закладами, тобто в них перебуватимуть хворі діти, які потребуватимуть лікування і реабілітації. Тобто здорові діти з цих закладів мають бути тимчасово влаштовані у сім’ї родичів, знайомих чи сім’ї патронатних вихователів, – повідомив Олег Коваль.

Як зауважив заступник міністра, патронат може стати реальною альтернативою влаштування дітей від народження до 4 років з будинків дитини.

За інформацією Служби у справах дітей облдержадміністрації, станом на 17.02.2020 в Запорізькій області функціонує 2 сім’ї патронатних вихователів, в яких всього перебуває 5 дітей.

Одна патронатна сім’я у Михайлівському районі, у якій перебуває 2 дитини (позбавлені батьківського піклування й досі перебувають під патронатом до розв'язання питання про подальше влаштування). За період функціонування до родини було влаштовано 3 дитини, 1 дитина повернулася до біологічних батьків.

Друга сім’я – у Більмацькому районі, у якій перебуває 3 дитини. За період функціонування всього до родини було влаштовано 4 дитини, 1 дитина повернулася до біологічної родини.

Питання реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки шляхом запровадження патронату над дитиною знаходиться на особливому контролі у керівництва облдержадміністрації.

Так, станом на 27.12.2019 райдержадміністраціями, органами виконавчої влади міських, районних, селищних рад області було затверджено 39 розпоряджень/рішень про запровадження послуги патронату над дитиною на території. Також на території 7 ОТГ працювали та забезпечували розвиток послуги патронату над дитиною на договірній основі відповідні центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Протягом 2019 року було розповсюджено 7400 примірників друкованої продукції соціального спрямування, проведено понад 430 інформаційно-просвітницьких заходів, розміщено 80 публікацій в ЗМІ, розміщено 31 постер на сітілайтах, організовано прямі лінії, радіотрансляції та оголошення, телесюжети з питань запровадження послуги патронату над дитиною.

Також Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено навчально-методичну роботу: організовано навчання для 4 груп спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; надавачів соціальних послуг ОТГ.

Як зазначалось під час селекторної наради, для активізації роботи щодо створення патронатних сімей необхідно удосконалення системи патронатного виховання, зокрема спрощення процедури створення патронатних сімей і запровадження дієвого механізму контролю за умовами перебування у них дітей. Як запевнили у Мінсоцполітики, робота у цьому напрямку вже розпочалася.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств