Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області впроваджується пілотний проєкт щодо створення системи надання послуги раннього втручання

21 лютого 2020 - 15:30

Під головуванням заступниці директорки Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірини Разуваєвої відбулося засідання Регіональної консультативної ради щодо створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя.

В заході взяли участь працівники Департаменту, а також керівники відділу охорони материнства і дитинства Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, відділу дошкільної, загальної середньої, професійної освіти та з питань діяльності інклюзивно-ресурсних центрів Департаменту освіти та науки облдержадміністрації, відділення ранньої соціальної реабілітації Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії тощо.

− З 2016 року в Україні реалізується пілотний проєкт «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя». До його реалізації залучено 10 регіонів, які впроваджують згадану послугу: Закарпатська, Львівська, Одеська, Харківська області — з грудня 2016 року, а Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Луганська області — з травня 2019 року, − зазначила Ірина Разуваєва.

Відповідним розпорядженням Запорізької облдержадміністрації затверджено План заходів з реалізації у 2019 – 2020 роках пілотного проєкту «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя». До запровадження цієї послуги залучено три міністерства: соціальної політики, охорони здоров’я та освіти.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, в Запорізькій області спеціалісти трьох установ пройшли навчання і вже практикують надання послуги: Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії, центру раннього втручання як структурного підрозділу НВК «Основа» Преображенської сільської ради та запорізького обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко».

Для забезпечення вказаної роботи видано розпорядження голови облдержадміністрації від 18.02.2020 № 69, яким затверджено склад регіональної консультативної ради та план заходів.

Через відсутність нормативно-правової бази саме Регіональна консультативна рада організовує міжвідомчу взаємодію органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, організацій, громадськості щодо надання в області послуги раннього втручання.

Враховуючи зацікавленість територій, впровадження послуги плануються в Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську, Енергодар, а також Преображенській ОТГ Оріхівського району та Широківській ОТГ Запорізького району.

Ірина Разуваєва детально проінформувала присутніх про стан впровадження послуги раннього втручання у Запорізькій області. Також учасники розглянули проблеми ефективного впровадження послуги, зокрема щодо використання для цього закладів охорони здоров’я, освіти та науки. У виступах представники зазначених структур повідомили про стан справ щодо цього.

Було проаналізовано досвід Хортицької національної навчально-реабілітаційної академії, навчально-виховного комплексу «Основа» Преображенської сільської ради Оріхівського району Запорізької області. Також Ірина Разуваєва доповіла стосовно завдань на 2020 рік з впровадження послуги раннього втручання для населення.

За результатами наради прийнято відповідне рішення, яким, зокрема, запропоновано виконавчим комітетам Запорізької, Бердянської, Мелітопольської та Енергодарської міських рад, Преображенській сільській раді Оріхівського району, Широківській сільській раді Запорізького району розробити місцеві плани щодо впровадження послуги раннього втручання; визначити заклади, в яких буде здійснюватись вказана робота; сформувати мультидисциплінарні команди, які надаватимуть послугу раннього втручання та організувати їх навчання. Також Департаментами соціального захисту населення, освіти та науки, охорони здоров’я облдержадміністрації буде проведено семінар для фахівців мультидисциплінарних команд.

Довідково. 

Раннє втручання – це міждисциплінарна сімейноцентрована система допомоги дітям раннього віку з порушеннями розвитку та дітям груп біологічного і соціального ризику, спрямована на покращення розвитку дитини та підвищення якості життя родини.

Раннє втручання надає свої послуги насамперед дітям перших років життя, оскільки раннє виявлення біологічних та соціальних факторів ризику щодо порушення розвитку дитини дає можливість своєчасно почати інтенсивну допомогу у ранньому віці, коли розвиток дитини особливо піддається впливу і є можливість запобігати ускладненню неповносправності в функціонуванні сім'ї, так і в фізичному та психосоціальному розвитку дитини.

Національним координатором із впровадження послуги раннього втручання в Україні, в межах пілотного проєкту, Кабінетом Міністрів України, визначено Міністерство соціальної політики України. Регіональним — Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії