Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вже понад тиждень обласний лабораторний центр робить дослідження хворих на коронавірус на тестах українського виробництва

5 травня 2020 - 14:58

Сьогодні голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок відвідав обласний лабораторний центр МОЗ, де ознайомився із роботою нової тест-системи, яку нещодавно отримала наша область у якості гуманітарної допомоги. Також фахівці лабораторного центру продемонстрували нові тести полімеразної ланцюгової реакції українського походження.

Нагадаємо, таких тест-систем в Україні всього дві. Одна з них передана Запорізькій області. Зазвичай, за добу фахівці здійснюють близько 150 досліджень. А за допомогою цього обладнання можна проводити вдвічі більше тестів – близько 300 аналізів за добу.

Директор Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України Роман Терехов розповів, вже понад тиждень фахівці центру роблять тестування за всіма підозрілими випадками на новому та старому обладнані та з використанням українських тестів. Тільки вчора було зроблено 462 дослідження. Бувають дні, коли лабораторія робить до 500 досліджень, а бувають навпаки – по 200 досліджень. Наразі лабораторний центр має невеликий запас українських ПЛР-тестів.

– Останній раз  ми отримали 24 тисячі вітчизняних тестів та реагентів. Попередньо вони всі пройшли іспити. Тому маємо достатнє забезпечення. Раніше ми працювали на корейських, китайських та німецьких тестах. Наразі – тільки на українських. Для порівняння: 100 імпортних ПЛР-тестів коштують 40 тисяч гривень, а 100 українських ПЛР-тестів – лише 6 тисяч гривень. А якість не гірше, а навпаки, у рази вища. Дуже важливо, що представники бізнесу, коли купували для нас нове обладнання, дослухались до нас і придбали саме те, що нам було вкрай необхідне, – повідомив Роман Терехов.

Завідувачка вірусологічної лабораторії Запорізького обласного лабораторного центру Олена Зеленухіна зазначила, що тести українського виробництва одразу підійшли для роботи з новим обладнанням. А для налаштування старого обладнання  прийшлось дещо коригувати показники, і зараз вже робота синхронізувалась.

Віталій Туринок подякував благодійникам, які надали таке сучасне обладнання для лабораторного центру.

– Приємно зазначити, що на сьогодні ми маємо підтримку великого бізнесу, який знаходить можливість допомагати медичним закладам Запорізької області та всім мешканцям нашого регіону. Ми дякуємо Запорізькому титано-магнієвому комбінату, який входить до  титанового бізнесу Group DF та Запоріжгазу за своєчасну допомогу та підтримку. Ціна ПЛР-тестів українського виробництва набагато дешевша, що дозволяє не тільки проводити більше тестувань, а й підтримувати фінансово українських виробників. Головне, що тепер ми забезпечені тестами у тій кількості, скільки нам буде потрібно. Їх виробляють у Києві. Дякуємо українським науковцям за їхню роботу, – зазначив Віталій Туринок.

Роман Терехов показав Віталію Туринку, як працює нове обладнання та  зазначив, що своєчасна діагностика – це найголовніше у боротьбі з епідемією.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни