Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мешканцям області пояснили, що неможливо захворіти на грип та COVID одночасно

29 жовтня 2020 - 12:25

Через сезонність в області очікується зростання захворювання на грип та ГРВІ. Цього року очікується чотири штами грипу. Щоб не захворіти на грип та знизити ризик захворювання на коронавірус, необхідно робити щеплення від грипу. До речі, наразі в області немає лабораторно підтверджених випадків захворювання на грип. Вакцинація зміцнює імунітет, знижує ризик захворювання та ускладнень.

Про це під час брифінгу розповіла завідувач відділенням організації епідрозслідувань ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України» Марина Колерова.

За її словами, найближчим часом у Запорізьку область буде завезено понад 6 тис. доз вакцини для щеплення проти грипу. Зробити щеплення можна у свого сімейного лікаря.

Придбати вакцину можна буде в аптеках чи приватних медичних центрах. Фахівець зауважила, що придбати вакцину в аптеці можна буде тільки за рецептом лікаря, маючи при собі термосумку. Перевезення препарата в правильних температурних умовах надзвичайно важливе.

Рекомендовано робити щеплення проти грипу протягом усього епідсезону. Також планується коштом державного бюджету вакцинувати людей з групи ризику, зокрема – медичний персонал.

Також Марина Колерова розповіла, що неможливо водночас захворіти і грипом, і коронавірусною хворобою – це омана. Проте, можливо захворіти грипом вже після одужання від COVID, коли у людини ослаблений імунітет.

Щодо ситуації з захворюваністю на COVID, за останню добу у Запорізькій області зареєстровано 358 нових випадків захворювання на COVID-19. Станом на ранок 29 жовтня зареєстровано 9211 лабораторно підтверджених випадків.

У розрізі адміністративних територій найбільш напружена ситуація в Оріхівському районі – за останні два тижні зареєстровано 120 випадків, показник на 100 тис. населення складає 268,5 (перевищення базового рівня 40 на 100 тис. в 5,7 разів), Пологівському – 105 випадків, (перевищення в 5,3 рази), Новомиколаївському (32 випадки, перевищення в 3,8 рази), Запорізькому (94 випадки, перевищення в 3,5 рази), м. Мелітополі (243 випадки,   перевищення в 2,9 рази), м. Запоріжжі (1321 випадок, перевищення в 3,4 рази), м. Токмак (46 випадків, перевищення в 2,5 рази). Загалом на 15 адміністративних територіях області відмічається перевищення базових рівнів захворювання.

За добу зареєстровано 4 летальні випадки, всі померлі мали супутні хронічні стани – серцево-судинні патології чи цукровий діабет. Вік померлих– від 59 до 87 років.

Всього станом на 29.10.2020 зареєстровано 114 летальних випадків від COVID-19, найбільша їх кількість в м. Запоріжжі – 50 випадків та м. Мелітополі – 22 випадки.

За добу одужало 75 хворих. Всього одужав 2151  хворий.

Продовжують лікуватись – 6943, із яких 896 лікуються в стаціонарах, 6047 – на дому в режимі самоізоляції під наглядом лікарів.

За останню добу обстежено 1864 особи, виявлено 358 інфікованих.

Кількість захворілих зростає в усьому світі. Загалом за добу в Україні зареєстровано 7474 лабораторно підтверджені випадки  на коронавірусну інфекцію. Всього станом на 28.10.2020 зареєстровано 363 075 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, 6755 летальних випадків (165 – за добу), 148 642  особи одужали (3306 – за добу). 

Найбільш неблагополучна ситуація в Харківський, Одеській, Дніпропетровській областях та м. Києві, де має місце найбільший щоденний приріст захворюваності та щоденна кількість летальних випадків.

Єдиним заходом профілактики є дотримання обмежувальних заходів, визначених «помаранчевим» рівнем епідемічної небезпеки.

Треба користуватись засобами індивідуального захисту, дотримувати соціальну дистанцію та гігієну рук.

За прогнозами медиків, наступне зростання захворювання прогнозується на кінець листопада-грудень цього року.

Також Марина Колерова нагадала, що з 00:00 26.10.2020 діє «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки на всіх адміністративних територіях області, який передбачає ряд обмежувальних заходів, основні із яких:

 Заборона діяльності закладів, які надають послуги з розміщення, крім готелів;

Заборона проведення планових госпіталізацій, крім проведення невідкладних і термінових госпіталізацій, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я людей (медична допомога вагітним, породіллям, новонародженим, онкохворим);

Проведення будь-яких масових заходів дозволено за участю не більше ніж 20 осіб із дотриманням фізичної дистанції не менш ніж 1,5 метри;

Заборона діяльності спортивних залів та фітнес-центрів з кількістю відвідувачів більш ніж 1 особа на 10 кв. м приміщення. Дозволяється проведення спортивних заходів спортсменів національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських, національних видів спорту, видів спорту осіб з інвалідністю та спортсменів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів без глядачів (крім міжнародних змагань та матчів, які можуть проводитися із глядачами за окремим погодженням із Міністерством охорони здоров’я) за умови дотримання учасниками таких заходів відповідних санітарних і протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю стану здоров’я учасників;

Відвідування закладів торговельного і побутового обслуговування населення можливе за умови не більш ніж 1 людина на 10 кв.м. приміщення торговельної площі;

Заборона проведення концертів, дискотек, розважальних заходів, діяльність будь-яких закладів громадського харчування із організацією дозвілля;

Діяльність закладів громадського харчування без організації дозвілля

дозволена із заповненням 50% посадкових місць у приміщеннях закладу;

Заборона роботи в нічний час (з 22 до 07 години) будь-яких закладів громадського харчування без організації дозвілля;

Здійснення регулярних та нерегулярних перевезень на всіх видах транспорту дозволено тільки в межах кількості місць для сидіння.

 

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також