Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заклади сфери обслуговування переходять на українську мову

14 січня 2021 - 16:50

16 січня 2021 року набирає чинності ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що регулює сферу обслуговування споживачів. Про головні нововведення мешканцям Запорізької області розповіли директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко та заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук.

Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя. Але, водночас, дія Закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Порядок застосування кримськотатарської мови та інших мов корінних народів, національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя визначається законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Так, від 16 січня поточного року мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі, через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. 

Це означає, що український споживач отримає право на обслуговування державною мовою за замовчуванням - у супермаркеті чи в інтернет-магазині, у кав’ярні чи ресторані, в банку чи в аптеці, на автозаправній станції чи на вокзалі, у спортзалі чи бібліотеці. 

Та, поряд з цим, на прохання споживача (клієнта) його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін. Також, за потреби, інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню може дублюватися й іншими мовами.

Законом також передбачено і відповідальність за його порушення. 

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко зауважив, що кримінальної відповідальності за порушення вимог закону не передбачено, а адміністративну відстрочено на три роки – до 16 липня 2022 року. Тому на тепер порушникам будуть надаватися роз’яснення та рекомендації.

Проте, як зауважив Владислав Мороко, у разі, коли споживача в крамниці обслуговують не державною мовою, він має право, по-перше, вимагати цього від продавця, а по-друге, звернутися зі скаргою до Уповноваженого із захисту державної мови. 08 липня 2020 року ним був призначений Тарас Кремінь, що вже з 08 січня поточного року набув повноважень. 

Так, у випадку коли вимоги Закону щодо обслуговування державною мовою порушені, необхідно зафіксувати даний факт за допомогою аудіо чи відео, відомості про суб’єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти) та подати скаргу до Уповноваженого із захисту державної мови. Зробити це можна за поштовою адресою: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12.

Також надіслати скаргу можна на електронну скриньку Уповноваженого: skarhafib.mova-ombudsman.aov.ua. Онлайн-форма подання скарги на сайті Уповноваженого www.mova-ombudsman.gov.ua  

У скарзі обов’язково має бути зазначено: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання особи-скаржника, викладено суть скарги, який саме суб'єкт/працівник суб'єкта.

За словами Владислава Мороко, проблема полягає в тому, що українською мовою володіють всі, але не бажають використовувати її в повсякденному житті.

Заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віктор Захарчук зазначив, що на сьогодні в Запорізькій області із 534 шкіл викладання російською мовою продовжується тільки в трьох. До кінця навчального року ці навчальні заклади поступово перейдуть на викладання українською. Крім того, кожен бажаючий має змогу вдосконалити свої знання української мови на спеціальних курсах при університетах чи бібліотеках міста Запоріжжя.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю







Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств