Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області впроваджується інститут державної допомоги

17 травня 2021 - 13:46

Голова облдержадміністрації Олександр Старух провів зустріч з головою Антимонопольного комітету України Ольгою Піщанською та експертами проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС. 

Зокрема, у заході взяв участь керівник групи проєкту міжнародної технічної допомоги ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету у впровадженні правил державної допомоги» (SESAR) Штефан Сабау, голова обласної ради Олена Жук, міський голова Володимир Буряк.

Головна мета дводенної робочої поїздки голови Антимонопольного комітету та інших експертів у нашу область – роз’яснення питань застосування законодавства про державну допомогу на місцях. Мова йде, в першу чергу, про оптимізацію державних витрат та збереження рівних конкурентних умов при наданні такої допомоги. Тому завтра, 18 травня, гості проведуть тренінг з питань практики застосування законодавства про державну допомогу для представників громад, комунальних підприємств і суб'єктів господарювання.

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух зазначив, що приїзд представників АМКУ та проведення відповідних тренінгів буде дуже корисним. Адже сьогодні триває адміністративна реформа, і частина повноважень від органів влади передається на місця.

  • Ми готові до співробітництва і у подальшому. На сьогодні частина повноважень держави передана громадам. Саме громади мають ефективно та конструктивно працювати. Але частина з них демонструє дезорієнтованість у роботі. Наше завдання - будувати ефективний діалог. Немає проблем, які не долаються. Головне, щоб усі органи працювали як єдиний механізм, - відзначив Олександр Старух.

Ольга Піщанська розповіла про особливості застосування Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», прийнятого на виконання умов Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. Мова йде про застосування механізмів державної допомоги у відповідності до європейських стандартів. Адже сам термін “державна допомога” виник 30 років тому. А сьогодні стоїть завдання наповнити його європейським сенсом і впровадити механізми реалізації законодавчих змін на місцях. Головне питання – щоб така допомога суб’єктам господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів не спотворювала економічної конкуренції. Вже у 2022 році нові правила мають запрацювати у повному обсязі.

За словами Ольги Піщанської, представники АМКУ планують відвідати з тренінгами спочатку всі великі міста України, а пізніше - і центри інших великих громад.  Адже зараз дуже важливо, щоб всі зрозуміли, як повинні працювати механізми надання державної допомоги відповідно до прийнятих законодавчих змін. Щоб в усіх громад були рівні можливості, щоб усі знали, як формувати заявки до комітету. Голова АМКУ зазначила, що у цих питаннях Запоріжжя серед лідерів і може бути прикладом для інших міст України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.