Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

Експерти та громадськість обговорили питання збереження природи Хортиці

20 травня 2021 - 18:52

В Запоріжжі продовжує свою роботу всеукраїнська дискусійна платформа «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». 

Сьогодні відбувся третій етап обговорень. Ініціатором проведення великої розмови щодо сьогодення та майбутнього Хортиці виступає Запорізька облдержадміністрація. Стати учасником має можливість кожен охочий, треба лише заповнити відповідну «Google-форму». Зважаючи на карантинні обмеження, обговорення тривають онлайн на базі громадської організації «Запоріжжя. Платформа спільних дій», яка є офіційним партнером дискусійної платформи.

Участь у третьому етапі взяли: заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, директор Національного заповідника Хортиця Максим Остапенко, в. о. директора Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Сергій Карпій, завідувачка сектора охорони природи Національного заповідника Хортиця Світлана Охріменко, начальник управління соціальної сфери комбінату «Запоріжсталь» Сергій Самарський групи компаній Метінвест, еколог-краєзнавець, керівник ГО Асоціація «Екологічна освіта» Віталій Шелегеда, доктор філософських наук, співробітник Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України Юрій Завгородній, завідувач кафедри загальної та прикладної екології і зоології ЗНУ, доктор біологічних наук, професор Олександр Рильський та інші

В Національному заповіднику впевнені, що питання захисту довкілля Хортиці потрібно вирішувати в комплексі з іншими проблемами острову.  

  • Хортиця - це велика територія, яка поєднує сакральні об’єкти, власне археологічні пам’ятки та унікальну природу в центрі великого міста. Виключно при комплексному підході можна зрушити з місця розв’язання проблем Хортиці. Має бути системна робота влади, інвесторів, громадськості. Як раз зараз, під час обговорення, ми намагаємось ширше осмислити стратегію розвитку, аби, зберігаючи Хортицю, зробити острів і перлиною, і магнітом, і місцем сили, - вважає директор заповідника Максим Остапенко. 

На рівні Уряду є розуміння необхідності перетворень на Хортиці, запевнив заступник міністра довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький. Але в будь-якому випадку пріоритетом вважають виконання природоохоронних заходів та контроль з боку влади та громади.

  • Міністерство виступає за розвиток туризму, за розвиток острова. Водночас, ми стоїмо на захисті природоохоронних територій. Відповідно, маємо знайти баланс між цими двома складовими. Ми наголошуємо, що це має бути абсолютно контрольований процес, - заявив заступник міністра Олександр Краснолуцький. 

Наразі Хортиця страждає від декількох проблем: сміття, браконьєри, пожежі, знищення червонокнижних видів флори та фауни. Експерти закликають розвивати природоохоронну пропаганду та запровадити реальні стягнення за порушення норм збереження природи.    

  • Взагалі, аби зберегти цінності Хортиці, треба підвищувати рівень свідомості громадян, насамперед, відвідувачів острову. Для цього треба постійно проводити просвітницьку роботу щодо Хортиці в усіх ЗМІ. Хортиця виконує не тільки основну свою функцію як просвітницький, історико-культурний центр. Це і місце збереження довкілля, - впевнений доктор біологічних наук, професор Олександр Рильський. 

2021 рік має стати новим етапом в історії Хортиці. Планується оновити низку об’єктів на острові. Це стало можливим завдяки увазі Президента України Володимира Зеленського, який взяв під особистий контроль відродження Хортиці. Партнером національного проєкту стала компанія Метінвест. Міністерство культури та інформаційної політики України, Запорізька облдержадміністрація та «Запоріжсталь» Метінвесту вже підписали Меморандум щодо консолідації зусиль. 

  • Абсолютно зрозуміло, що Хортиця сьогодні недооцінена, нереалізована повною мірою. Острову не вистачає рішень, які піднімуть його привабливість на новий рівень. І дуже важливо, що проєкт переродження Хортиці враховує дбайливу реконструкцію - це один з опорних принципів його реалізації. Вважаю вкрай важливим, що в рамках публічного обговорення майбутнього оновлення Хортиці, велику увагу приділено збереженню її природної цілісності, - вважає начальник управління соціальної сфери комбінату «Запоріжсталь» Сергій Самарський.

З боку обласної влади підтримка природоохоронних заходів на Хортиці є системною. Цього року запланована реалізація низки важливих заходів, таких як: озеленення території заповідника, створення мінералізованих смуг з метою попередження пожеж, виготовлення лісовпорядної документації для земельних ділянок лісового фонду, оновлення інформаційних знаків, розроблення проєкту зелених зон, придбання обладнання для перероблення відходів від розчищення зелених насаджень та інше.  

  • На велосипедах та електроскутерах територію Хортиці патрулюють десятки працівників заповідника. При собі мають необхідний мінімум, аби перейти до ліквідації пожежі ще до приїзду вогнеборців. Також на допомогу приходять і сучасні технології – з повітря патрулюють територію дронами. Усе обладнання придбане коштом обласного бюджету протягом останніх років. Завдяки  співпраці обласної влади та керівництва заповідника вдалося втілити чимало природоохоронних заходів на острові. Вже в цьому році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділено близько 7 млн гривень на заходи щодо збереження природного заповідного фонду територій області, щодо оновлення зелених насаджень та запобіганню виникнення пожеж на території острову Хортиця, - розповів в. о. директора Департаменту захисту довкілля облдержадміністрації Сергій Карпій.

Нагадаємо, що вже відбулися два етапи обговорень в рамках всеукраїнської дискусійної платформи «Хортиця: видатна історія - велике майбутнє». Перший був присвячений перспективам розвитку острова Хортиця. Під час другого етапу для широкого кола громадськості була презентована концепція оновлень на острові.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області