Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прем’єр-міністр: Реформа фіскальних органів, інвестняні та діджиталізація сприятимуть покращенню інвестклімату в Україні

27 травня 2021 - 15:36

Реформа фіскальних органів, супровід інвесторів зі значними інвестиціями та діджиталізація сприятимуть покращенню інвестиційного клімату в Україні. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час заходу UkraineInvest Talks: Dnipro в межах робочої поїздки до Дніпропетровської області.

Прем’єр-міністр нагадав, що в Україні було утворено Бюро економічної безпеки, а також було реорганізовано роботу податкової та митниці у форматі двох єдиних юридичних осіб.

«Податкова почала демонструвати результати. Зараз на часі — реформа митниці. Ми вибудовуємо ризикоорієнтовану систему, щоб «білий» бізнес проходив митницю за лічені хвилини», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава Уряду підкреслив, що наскрізною лінією реформи фіскальних органів є діджиталізація, яка на сьогодні є одним з найбільших інструментів боротьби з корупцією.

«Ми максимально усуваємо людський фактор, усуваємо чиновників та контролерів. Дія — це продукт, який демонструє, як цифрові послуги можуть покращити роботу державних сервісів та усунути корупцію. Президент України ще від початку своєї передвиборчої кампанії зазначав, що комп’ютер не може вимагати хабаря. Міністерство цифрової трансформації виконує візію Президента, й Україна сьогодні стає світовим лідером у частині цифровізації», — сказав Прем’єр-міністр.

Ще одним кроком до покращення інвестиційного клімату, за словами Дениса Шмигаля, є закон про «інвестиційних нянь», який був ухвалений за ініціативи Президента Володимира Зеленського.

«Вже сьогодні UkraineInvest напрацював відносини з низкою інвестиційними компаніями. Понад 15 компаній на загальну суму понад 1 млрд доларів хочуть отримати інвестиційний супровід в Україні», — підкреслив очільник Уряду.

Також Прем’єр-міністр розповів про точки зростання інвестиційної привабливості України. Серед них — державно-приватне партнерство, приватизація, індустріальні парки та ринок землі. Він нагадав, що цього тижня Президент України підписав закон, який дозволяє з 1 липня повноцінно запустити ринок землі.

«Це перший етап, який ми надалі будемо розвивати. Але вже сьогодні для інвесторів в агросектор — це величезний крок України вперед», — наголосив Денис Шмигаль.

Глава Уряду зауважив, що бюджетні можливості будь-якої країни мають обмежений ресурс, через те державно-приватне партнерство є важливим етапом інвестиційного розвитку країни.

«Державно-приватне партнерство — це те, що розширює інвестиційні й фінансові можливості для розвитку держави, галузей і секторів. На сьогодні ми маємо позитивні приклади концесії портів, працюємо над першими концесійними автобанами, над іншими державно-приватними напрямками, зокрема в медичній галузі», — зазначив Денис Шмигаль.

Зокрема, Прем’єр-міністр нагадав, що наприкінці минулого року було підписано 8 угод про розподіл продукції. Він додав, що Уряд розвиватиме цей напрямок у сфері критичної сировини, що стосується видобутку літію, кобальту, магнію, титану тощо.

Крім того, очільник Уряду зауважив, що однією з проблем України в інвестиційній галузі була відсутність «довгих», «дешевих» гарантованих грошей.

«Ми працюємо над розвитком інфраструктури фондового ринку. Буквально наступного тижня ми підпишемо меморандум з Європейським банком реконструкції та розвитку, Американською торговельною палатою та USAID про розвиток фондового ринку в Україні», — відзначив Прем’єр-міністр.

Як зазначив Денис Шмигаль, становленню фондового ринку сприятимуть, зокрема, ресурси, накопичені в недержавних пенсійних фондах завдяки запровадженню накопичувальної пенсійної системи. За його словами, протягом 10-15 років це має дати інвестиційний ресурс в розмірі до 50 млрд доларів.

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників