Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розбудова інфраструктури о. Хортиця в рамках програми «Велике будівництво»

Меноніти – малодосліджена сторінка історії Хортиці

10 червня 2021 - 17:15

Під час пресконференції біля Музею історії Запорозького козацтва голова обласної державної адміністрації Олександр Старух розповів про новий історичний та культурний проєкт на Хортиці - створення меморіалу пам'яті запорізьких менонітів.

Ще на початку року  працівники заповідника “Хортиця” знайшли  у фундаменті будівель на Верхній Хортиці надгробки з менонітських кладовищ. Вони зв’язалися з менонітською  спільнотою у Канаді, знайшли далеких нащадків менонітських родин та приступили до спорудження лапідарію. 

  • Цим проєктом ми показуємо, що розуміємо цінність кожної людини, кожного етносу, який колись жив на нашій землі, - зазначив Олександр Старух.

За словами директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, історія острова – складна і багатогранна, а однією із нових туристичних родзинок стане меморіал пам’яті запорізьких менонітів. Його планують відкрити 17 червня за участі представників посольства Канади.

Довідково. Меноніти  - це протестантська деномінація, яка була заснована в Цюріхі в 1525 році під час реформації. Одним з головних постулатів менонітів була їх особлива соціальна позиція. Меноніти традиційно не визнавали судові тяжби, військову присягу і військову службу, що робило їх ворогами панівної церкви та держави. Через це багато менонітів поневірялись по світу, шукаючи кращої долі. Імператриця Катеринаі II маніфестами 1762 і 1763 років дозволила іноземцям селитися на вільних землях, піднімати сільське господарство та торгівлю.  У 1788 році на хортицьку землю прибули перші переселенці зі Східної Прусії. А вже на початку ХХ століття в Хортицькому менонітському окрузі, що складався вже з 18 колоній по обидва береги Дніпра, налічувалося понад 130 промислових підприємств. За виробництвом сільськогосподарських машин Хортиця поступалась лише Москві та Варшаві.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни

«Я мрію повернутися в рідний, вільний український Бердянськ!» – історія 19-річного юнака